Ředitelka kuřimské věznice: Odsouzené učíme přijmout vinu, odpykat si trest a nastartovat nový život

9. duben 2021

Gabriela Slováková je nejenom ředitelkou věznice Kuřim, ale také tím, kdo usiluje o nalezení jiných cest než zavírání pachatelů za mříže. V různých pracovních skupinách se zabývá aktuálními otázkami vězeňství. V roce 2010 byla zvolena do předsednictva Mezinárodní asociace vězeňských a nápravných systémů ICPA, která sdružuje přes 5 000 členů z osmdesáti zemí.

Její maminka byla vězeňská psycholožka a ona sama byla přesvědčená o tom, že takovou práci nikdy nechce a nebude dělat. Po úspěšné byznysové kariéře se odstěhovala mimo Brno a víc jak 10 let byla ředitelkou ženské věznice ve Světlé nad Sázavou.

„Když byl můj syn malý, tak se nám občas při cestách do školky stávalo, že nás míjel autobus s odsouzenými ženami. Syn jim radostně mával, ony jemu taky a říkal jim tety. Jeho oblíbenou odpovědí na otázku, kde je máma, odpovídal: ve vězení,“ vypráví Gabriela Slováková o propojení osobního života s prací.

Vězeň je člověk, který udělal chybu

„Lidé, kteří se rádi dívají na televizi, tak mohou vidět odsouzeného jako masového vraha s motorovou pilou. Vězeň je ale často naprosto obyčejný člověk, který udělal chybu, může to být matka, otec, syn, který něco nezvládl, podepsal třeba úvěrovou smlouvu a něco zatajil, často to bývají pochopitelná lidská selhání.“ 

Gabriela Slováková je iniciátorkou projektu Yellow Ribbon, ten má za cíl šířit osvětu a podpořit lidi s trestní minulostí, kteří usilují o nový start. Ambasadorem projektu je herec Petr Čtvrtníček, který mimo jiné hraje i ve vězeňské kapele Wsedě. Ta pomáhá s osvětou a prevencí kriminality na školách – a to nejen v Jihomoravském kraji, ale i po celé republice.

Jak se mimořádná situace uplynulého roku dotkla odsouzených a v čem vidí Gabriela Slováková budoucnost v této oblasti? Poslechněte si v rozhovoru s Janou Kobylinskou.

autoři: Jana Kobylinská , lop
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.