Kosmatice

Bezové květy se mohou stát zpestřením jídelníčku. Trháme je vždy s delší stopkou. Před samotnou přípravou je opereme a necháme vysušit. Případný hmyz se tím dobře odstraní. Vybírejte si však keř, kolem kterého nejezdí velké množství aut a je tím pádem ušetřen nánosu prachu.

Jak připravit těstíčko na kosmatice? Vyzkoušet můžete variantu slanou i sladkou.

Budete potřebovat:

  • ¼ litru mléka
  • 2 vejce
  • špetku soli, do slané verze můžeme přidat i grilovací koření
  • mouky tolik, aby vzniklo lité těstíčko podobné palačinkovému (cca 120 g mouky)

Postup:

Máme-li připravené těstíčko, je příprava velmi jednoduchá. Rozpalte pánev s olejem, do jedné ruky vezměte obracečku, do druhé nůžky.

Ve vyšší vrstvě oleje smažíme obalené květy, které jsme namočili v těstíčku. Držíme je za dlouhou stopku. Přeneseme do rozpáleného oleje nebo přepuštěného másla a smažíme krátce po jedné straně. Mezitím si nůžkami odstřihneme stonek, obracečkou kosmatici otočíme a osmažíme i po druhé straně. Hotové je pokládáme na talíř vyložený kuchyňským savým papírem a necháme vsáknout přebytečný tuk.

U sladké verze je postup stejný, jen vynecháte koření – do těsta přidáte balíček vanilkového cukru a po osmažení ještě horké kosmatice obalujeme ve skořicovém cukru nebo je pokapeme medem.

Související