Pomazánka z lilku

Staří Řekové nazývali lilek jablkem bláznů. Konzumace syrového lilku skutečně působí na psychiku, může za to solanin, před kterým nás ochrání tepelná úprava této chutné a zdraví prospěšné zeleniny. Apetýt vám přináší recept na pomazánku z lilku. 

Co budete potřebovat?

  • 1 lilek
  • 1 cibuli
  • 4 zmražená rajčata
  • 3 stroužky česneku
  • 1 polévkovou lžíci olivového oleje
  • šťávu z limetky
  • čerstvou petržel
  • sůl
  • olej na smažení

Postup:

  1. Neloupaný lilek propíchneme na několika místech vidličkou a vložíme do trouby rozehřáté na 190 stupňů, pečeme do změknutí asi půl hodiny. Je dobré zeleninu občas otočit, upečení poznáme i podle hnědé barvy slupky.
  2. Připravíme si rajčata, ideální je použití celých zamražených rajčat, když je dáte pod horkou vodu, dají se jednoduše oloupat i nakrájet.
  3. Na oleji si usmažíme cibulku, přidáme česnek a necháme na pánvi rozvonět.
  4. Z upečeného lilku po vychladnutí lžící vyškrábeme dužinu, vmícháme rajčata a vysmaženou cibulku s česnekem, osolíme, opepříme a vše rozmixujeme.
  5. Dochutíme šťávou z limetky, solí a čerstvou nasekanou petželkou a přidáme olivový olej, dobře promícháme.
  6. Podávám ideálně s opečným toustem nebo celozrným pečivem a zeleninovým salátem.

Související

  • Závin s kysaným zelím

    Čtvrteční Apetýt nabídne recept na slaný závin s kysaným zelím. Je vhodný na svačinu nebo večeři. Vyzkoušejte ho!

  • Rajská polévka s řeřichou

    Mnozí bylinkáři doporučují sníst denně jeden až dva šálky čerstvých listů bylin nebo zelených částí různých druhů zeleniny, například listy řeřichy.

  • Krůtí paštika

    Připravte si s Apetýtem krůtí paštiku! Není to tak složité, jak by se moho zdát.