Rašín, Engliš a Pospíšil. Česká národní banka vydala další sadu památečních dvacetikorun

Česká národní banka ode dneška vydává další památeční dvacetikoruny. Navazuje tak na příležitostnou emisi z října loňského roku, kdy si lidé mohli za 180 korun odnést ve stejné hodnotě mince s portréty Tomáše Garrigua Masaryka, Edvarda Beneše a Milana Rastislava Štefánika.

Říjnová emise byla vydání u příležitosti stého výročí Československa, dnešní trojice oběžných dvacetikorun má připomenout 100. výročí zavedení československé měny.

Výroční dvacetikoruny ke 100 letům Československa s portréty zakladatelů republiky Tomášem Garriguem Masarykem, Edvardem Benešem a Milanem Rastislavem Štefánikem

Tři mince s nominální hodnotou 20 Kč ponesou portréty prvorepublikových národohospodářů, kteří měli významný podíl na stabilitě koruny po založení československého státu – prvního ministra financí Aloise Rašína, jeho pozdějšího nástupce Karla Engliše a prvního guvernéra Národní banky Československé Viléma Pospíšila.

Vedle emise těchto příležitostných dvacetikorun je dnes možné vyměnit za běžnou bankovku také oběžnou stokorunu, která ponese logo oslav 100. výročí zavedení československé koruny. To je umístěno na lícní straně v kuponu pod nominální hodnotou.

Česká národní banka stanovila maximální možné množství pro výměnu na tři dvacetikoruny od každého motivu a tři stokoruny s přítiskem na osobu, aby se platidla dostala k co největšímu počtu zájemců. Při návštěvě pobočky si tak budou moci občané vyměnit maximálně devět dvacetikorun v celkové hodnotě 180 Kč a bankovky v hodnotě 300 Kč. Z důvodu zrychlení výměn zástupci banky doporučují, aby měli lidé na přepážku připravenou pětisetkorunovou bankovku.

Čtěte takéVýroční dvacetikoruny stojí na internetu tisíce. Peníze z některých aukcí putují i na charitu

Příležitostné mince a bankovky s přítiskem vydává Česká národní banka v omezeném množství 200 tisíc kusů od každého motivu. Tyto mince a bankovky se nedají objednat ani zaslat, je tedy potřeba si zajít osobně na pobočky České národní banky. S památečními mincemi i bankovkami mohou lidé běžně platit.

autor: Aleš Winkler
Spustit audio