Rallye Světlá se letos málem nekonala. Řada obcí nechce být součástí rychlostních zkoušek

10. říjen 2018 06:00

O víkendu se na Havlíčkobrodsku jede Rallye Světlá. Amatérské motoristické závody se málem nekonaly, řada obcí totiž organizátory odmítla.

„V letošním roce to nemělo obdoby. Oslovil jsem v podstatě zástupce čtrnácti obcí a ze všech čtrnácti obcí mně přišly zamítavé odpovědi. A pro odbor dopravy je to signál, že nepovolí uzavírku. Můj osobní názor je, že hlavní roli sehrály volby,“ míní organizátor Zdeněk Secký.

Tuto argumentaci ale odmítá starostka Lučice Petra Vrzáková. I její obec vedení rychlostní zkoušky přes svůj katastr nedovolila. A měla k tomu své důvody. „My po zkušenosti tady s lidmi, protože obvykle je to padesát na padesát. Na základě toho jsme se tady usnesli, že každou žádostí se vlastně bude zabývat zastupitelstvo. Zároveň si obvoláváme okolní vesnice, jak se k tomu taky staví. V současné chvíli to bylo 4:3, že se rallye nepojede.“

Rallye nakonec bude

A podobné to bylo i jinde. Závod nakonec málem padl nejen kvůli negativnímu postoji obcí, ale i kvůli opravám. „My jsme měli letos veliký problémy vůbec se zajištěním rychlostních zkoušek, protože jak všichni víme, celá Vysočina je rozkopaná a opravují se silnice, jsou všude samé objížďky. Takže nakonec se nám podařilo dát do kupy dvě rychlostní zkoušky. První bude startovat ze Světlé nad Sázavou, přes Lipničku a končit před Dolním Městem a druhá bude startovat z Leštinky a pojede na Horní Bohušice,“ dodal Zdeněk Secký.

I na omezených tratích se prý ale bude závodit plnohodnotně. Tomu ostatně odpovídá i startovní listina. Na té je už 65 přihlášených posádek.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio