Rakouský regulátor chce připravit podmínky pro start druhého celoplošného DAB+ multiplexu

3. březen 2023

V sousedním Rakousku v současné době funguje celoplošná síť DAB+ Austria, která je ještě v hlavním městě doplněna metropolitní sítí s dalšími stanicemi. Spuštění druhé národní programové nabídky by mohlo nastat pravděpodobně v příštím roce, bude-li o ní zájem.

„Rozšiřování sítě digitálních vysílačů v soukromém i veřejném rozhlasovém sektoru odpovídá znamením doby,“ citoval z rozhovoru Romana Gernera, nového předsedy sdružení Digitalradio Österreich, pro magazín Klassik portál Satellifax. Regulátor KommAustria, tamní obdoba Českého telekomunikačního úřadu, již v současné době pracuje na přípravě výběrového řízení pro druhou celoplošnou síť, které má proběhnout v letošním roce.

Gerner v rozhovoru dále uvedl, že DAB+ je zcela logickou volbou pro to, jak umožnit novým hráčům vstup na trh, případně rozšířit možnosti těch stávajících. Velmi bohatou programovou nabídku již Rakušané v jedné oblasti mají, a tou je Bregenz u Bodamského jezera. Jde o oblast, kde se mimo jiné stýkají i hranice Švýcarska a Německa. Operátoři tak využívají možnosti šířit signál z tamního vysílače Pfänder, který pokryje široké území.

autor: lukpo
Spustit audio

Související