Ráj chatařů a chalupářů. V Rajnochovicích je na sedm set rekreačních objektů

1. červenec 2018

Rajnochovice na Kroměřížsku mají kromě unikátní lesní železnice ještě jednu zvláštnost, která obec staví do pozice centra Hostýnských vrchů.

V Rajnochovicích žije přibližně 550 obyvatel, ale v létě se počet lidí až ztrojnásobí. Rajnochovice jsou totiž rájem chatařů. V obci je údajně až sedm set rekreačních objektů, zatímco rodinných a bytových domů je jenom kolem dvou stovek.

Proč si tolik chatařů vybralo pro rekreaci či relaxaci právě Rajnochovice?  Jednoduše pro jejich zeměpisnou polohu. Obec vznikala v podhůří Hostýnských vrchů, což je dnes přírodní park a chráněné území. První zmínka o ní je z roku 1721, ale lidé v této lokalitě žili už mnohem dříve. Při zakládání osad v kopcovitém terénu zabrali dost velké území. Své příbytky museli stavět pouze v místech, kde jim to krajina dovolila.

Snad tím předurčili i budoucí ráz obce. Domy v Rajnochovicích jsou dodneška rozesety na pasekách a samotách v celém katastru o rozloze přes čtyři tisíce hektarů. To byla krátká historická vsuvka, ale důležitá. Díky prvním osadníkům mají Rajnochovice mimořádnou polohou uprostřed lesů. Pamětníci říkají, že právě lesy byly a jsou největším bohatstvím obce. V krajině vytvářejí klima srovnatelné s rakouskými Alpami. To je oficiální informace, doplněná ještě zmínkou o bývalých klimatických lázních.

Nadšení, píle a moravský unikát. Parta mladých mužů obnovuje Rajnochovickou lesní železnici

Areál Rajnochovické lesní železnice

V Rajnochovicích, to je obec na Kroměřížsku v Hostýnských vrších, mají ve svém centru malé nádraží a několik set metrů dlouhou železniční úzkokolejnou dráhu.

Co ještě táhne turisty do Rajnochovic? Nejvyšší vrcholy hor Hostýnska, Kelčský Javorník v nadmořské výšce 865 m a Čerňava s 844 m. n. m.  To jsou zvlášť chráněná území. Na seznam přírodních rezervací se dostala také Sochová, Tesák, Bernátka – nedaleko Trojáku, Skalka – Polomsko nebo Vřesoviště Bílová. Každé z těchto míst je něčím výjimečné, ať už jsou to geologické útvary, skladba porostu nebo výskyt vzácných živočichů.

V roce 2015 přibyla přírodní rezervaci Kelčský Javorník nová dominanta třicet pět metrů vysoká rozhledna. To je velká krása. Vyhlídková věž se 156 schody je z ocele a ohýbaných modřínových lamel. Ty objímají centrální ocelový sloup s vřetenovým schodištěm a tvoří obvod rozhledny. Přemýšlím, k čemu bych elegantní, štíhlou věž přirovnala.

Napadá mě jistá podobnost se stojací pokojovou lampou. Nejjednodušší bude, když ji uvidíte na vlastní oči. Sedí na vrcholu Kelčského Javorníku a její špička trčí nad korunami stromů. Vedou k ní čtyři přibližně stejně dlouhé stezky. Počítejte ale s tím, že si máknete. Cesta vede do kopce a musíte ji vyšlapat pěšky nebo vyjet na kole. Trénovaní turisté ji mohou zvládnout za hodinu a půl, ostatní pošlapou asi dvě hodiny. Auta do přírodní rezervace nesmějí.

Výčtem chráněných přírodních rezervací jsem ještě zdaleka nevyčerpala všechny rajnochovické zajímavosti. Přímo v obci je jich k vidění hned několik. Už víte o lesní železnici, tak připomenu i nejvýznamnější architektonickou památku, barokní chrám narození panny Marie a svaté Anny z 18. století. Je tak mohutný, že mu lidé začali říkat valašská katedrála. Každoročně se v něm koná Anenská pouť.

Stavba ojedinělé rozhledny byla dokončena v září loňského roku. Základ tvoří 12 obloukovitě prohnutých modřínových lamel
Spustit audio

Související