Radnice v Uherském Hradišti vybrala nové palivo pro místní teplárnu, spalovat by se tu měl zemní plyn a komunální dopad

18. listopad 2021 10:56

Radní Uherského Hradiště doporučili, aby se v teplárně v místní části Mařatice místo hnědouhelného prachu spaloval zemní plyn a komunální odpad. Na výběr měli ze čtyř variant.

V teplárně v Uherském Hradišti se nyní spaluje hnědouhelný prach. Místní radnice hledala možnosti pro změnu paliva, aby zamezila prašnosti skládky uhlí a snížila emise z teplárny. Lidi žijící v blízkosti teplárny totiž už několik let trápí černý popílek na oknech. Od přechodu na jiné palivo si město kromě snížení vlivu teplárny na životní prostředí slibuje i dlouhodobě stabilní ceny tepla.

Radní ze čtyř variant nakonec radní doporučili ke schválení variantu, která počítá s výstavbou tří kotlů a dvou kogeneračních jednotek na zemní plyn a energetické využití komunálního odpadu s kapacitou 15 tisíc tun odpadu ročně.

Fungování plánované spalovny musí ještě projednat zastupitelé. Jejich jednání proběhne 29. listopadu.

Navrhovaná řešení

K posouzení pro budoucí fungování teplárny byly celkem čtyři projekty. Dva obsahovaly výstavbu kotlů a kogeneračních jednotek na zemní plyn a dva využití těchto technologií v kombinaci s energetickým využitím odpadu o různé kapacitě.

Podle mluvčího Uherského Hradiště Jana Pášmy by měla zvolená varianta zajistit nejvýhodnější cenu tepla pro odběratele. Navíc umožní městu likvidovat komunální odpad v souladu s novou odpadovou legislativou a podle Pášmy také s velkou pravděpodobností i s nejnižšími možnými náklady.

Nesouhlas místních obyvatel

Velká část obyvatel dotčené místní části Mařatice s vybranou variantou už dříve nesouhlasila. Spalování odpadu v teplárně odmítá loňská petice s téměř třemi tisíci podpisy. Tu vytvořila iniciativa Čisté Hradiště, která podporuje náhradu dnes používaného uhelného prachu zemním plynem, nikoliv však odpadem. Lidé se bojí například skládkování odpadu u jejich domů, zápachu nebo nepořádku v ulicích. Podle předsedy petičního výboru Jakuba Gróse se proto iniciciativa snaží komunikovat se zastupitelstvem. Podle Gróse není cílem přestavbu blokovat. Chtějí se pouze ujistit, že bude vše splňovat zákonné podmínky.

autoři: Tereza Cedidlová , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související