Radio Energic chce v DAB+ cílit na mladé posluchače, inspiraci si bere ze zahraničí

20. březen 2023

Český rozhlasový éter plánuje v horizontu několika měsíců, s největší pravděpodobností ještě v první polovině letošního roku, obohatit nová stanice Radio Energic. Sídlo bude mít v Mladé Boleslavi, ale pouze na tento středočeský region se orientovat nebude. Měsíční provoz rádia vyjde podle jeho jednatele Tomáše Veselého řádově na několik set tisíc korun.

Čtěte také

Formátově se stanice chce zařadit do kategorie tzv. Contemporary Hit Radio (CHR), tedy zejména aktuální hity. „Chceme být energická rozhlasová stanice pro mladé lidi a milovníky moderní muziky,“ popsal portálu Digitální rádio Tomáš Veselý, jednatel a zároveň programový ředitel Radia Energic. Cílová skupině není věkově vyloženě vyhraněná, ale pravděpodobně by měla dosahovat maximálního věku 35 až 40 let. 

Za vzory si nové mladoboleslavské rádio bere stanice, jako je například lotyšské EHR, rakouský Kronehit nebo francouzská či německá stanice Energy. „Chceme dát prostor hudebním talentům a kapelám, jako je například Pilot. Nebudeme žánrová nebo alternativní stanice,“ popsal Veselý, který má smělé plány. Pokud se stanici Energic bude dařit a udrží se na rozhlasovém trhu, měly by jít následovat další projekty budoucí mediální skupiny. 

Čtěte také

„V rámci poslechovosti se chceme do budoucna dostat minimálně na desítky tisíc posluchačů. Samozřejmě je nám jasné, že tohle je cíl, který lze splnit v horizontu několika let. Bude to záležet i od dostupnosti našeho pokrytí,“ přiblížil šéf Radia Energic. Pro obchodní model, který má Tomáš Veselý připrav je nejvýhodnější v tuto chvíli dostupnost v síti operátora Teleko digital, který mimo jiné pokrývá signálem i samotnou Mladou Boleslav.

Veselý předpokládá, že měsíční provoz stanice z pohledu technického a personálního vyjde měsíčně na částku přibližně 300 až 400 tisíc korun. Podle slov jednatele a provozního ředitele stanice jde o vlastní kapitál bez skryté účasti jakéhokoliv dalšího subjektu. Finance by měly v první fázi vystačit na bezproblémový provoz stanice po dobu několika měsíců. Konkrétní částku Tomáš Veselý specifikovat nechtěl.

Čtěte také

Ve všední dny nabídne stanice klasický moderovaný program včetně zpravodajství z domova i ze světa, počasí, sport a doprava. Chod vysílání bude od pondělí do pátku zajišťovat personálně čtyři až pět lidí, další dva o víkendu nebo ve svátcích. Moderátorský tým se v tuto chvíli buduje, stanice vyhlásila na internetu casting. Programovou složku si vezme na starosti přímo Veselý, vlastní manažerku pak bude mít stanice pro marketing a reklamu.

„Nechceme jít do FM distribuce, protože analogové vysílání nepovažujeme za perspektivní,“ uvádí jednatel a programový šéf Radia Energic Tomáš Veselý důvod, proč si v oblasti pozemní distribuce nová stanice vybrala právě technologii DAB+. V FM vysílání by navíc podle něho hrozilo, že případný analogový kmitočet by mohl získat v licenčním řízení některý z konkurenčních vysílatelů. Šířit plnoformátovou stanici pouze na internetu, nedává podle Veselého slov smysl a trh na něho zatím není připraven.

autor: lukpo
Spustit audio

Související