Rada Plzeňského kraje schválila nového autobusového dopravce pro celý region

6. únor 2019 13:00

Od roku 2020 do roku 2030 by měla v Plzeňském kraji dopravu zajišťovat společnost Arriva Střední Čechy. Ze soutěže v jejím průběhu vypadl dosavadní dominantní dopravce ČSAD autobusy Plzeň.

Plzeňský kraj vyhlásil výběrové řízení na autobusového dopravce na oblast Plzeň - sever a Plzeň jih. Do elektronické soutěže se přihlásila společnost Arriva Střední Čechy a ČSAD autobusy Plzeň. Současný dominantní dopravce ČSAD Plzeň ale nesplnil podmínku týkající se jistiny. Proto ho krajští radní ze soutěže vyřadili. Včera navíc vypršela možnost pro podání námitek.

„Na naší straně došlo k administrativnímu pochybení, kdy jedna z listin obsahově neodpovídala požadavkům zadavatele. Po hlubší analýze jsme se nakonec rozhodli námitky nepodat,“ vysvětlil Miroslav Slaný, který zastupuje společnost ČSAD autobusy Plzeň.

Elektronické aukce se tedy nakonec zúčastnila jen dopravní společnost ARIVA. Plzeňský kraj přitom požadoval snížení ceny za ujetý kilometr, což se skutečně podařilo. Díky tomu hejtmanství ročně ušetří za autobusovou dopravu, kterou objednává, nějakých 16 milionů korun.

Teď Plzeňský kraj čeká na dodání všech dokumentů od výherce soutěže společnosti ARIVA a do 14 dní by se mohla podepsat smlouva. Jak řekl náměstek hejtmana pro dopravu Pavel Čížek, kraj nechce nic zdržovat, protože výroba autobusu trvá zhruba rok.

Zakázka je v řádech několika miliard korun

„Zakázka na autobusovou dopravu je celkem na deset let. Objem je skutečně velký, blížit se může až sedmi miliardám korun. Nový dopravce musí investovat do nákupu více než 300 nových autobusů, které musí být v plné výbavě a kvalitě. To znamená s klimatizací, kouřovými skly, s dvojitým zasklením a částečně nízkopodlažní. Jejich výroba bude trvat rok. Chceme udělat všechno proto, aby nové autobusy a nový dopravce vyjel 1.6.2020,“ uvedl Pavel Čížek.

Co bude se společností ČSAD Plzeň a s řidiči, které zaměstnává, zatím nikdo neví. Soukromý dopravce ČSAD autobusy Plzeň jezdí v západních Čechách už 25 let. Denně vypraví pro Plzeňský kraj 370 autobusů a zaměstnává 470 řidičů.

Arriva zatím nezahájila jednání s ČSAD o případném převzetí řidičů, depa a zastávek, protože oficiální výsledek soutěže byl vyhlášený až dnes (6.2.). Podle Miroslava Slaného by to bylo předčasné.

autoři: Martina Klímová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio