Ráda bych, aby diváci šli na můj film s otevřenou myslí a nesoudili hlavní hrdiny, přeje si režisérka Počtová

20. únor 2023

Film Šťastně až na věky režisérky Jany Počtové je sondou do netradičních partnerských vztahů. Vznikal deset let a přináší pohled na různé formy partnerského soužití. Snímek, který vstupuje do kin, byl oceněn na loňském ročníku festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava.

Čtěte také

„Rozhodla jsem se vzít různé formy partnerských vztahů a těch pět, které nakonec prošly sítem, byl polyamorní vztah, což je vztah s více partnery, který není pouze sexuální, ale je založen na romantickém vztahu. Pak tam mám otevřený vztah, dále se věnuji roli milenky. Potom jsem si vzala fenomén seznamek, takže tam mám paní, kterou kolem padesátky opustil manžel, jak ona říká – pro mladší model. A potom katolický, takový striktně monogamní pár, který ve své podstatě ukazuje takovou tu opravdu tradiční rodinu v pravém slova smyslu,“ popisuje Počtová, o čem pojednává její snímek.

Reakce od protagonistů filmu byly pozitivní. „Mám skoro pocit, že si spousta z nich oddechla. Ohlasy od diváků jsou různé, každý sympatizuje s někým jiným. Každý si najde, co je mu bližší. Často je to takové zrcadlo,“ doplňuje Počtová.

Čtěte také

„Byla bych ráda, kdyby na to diváci šli s otevřenou myslí a nesoudili lidi, kteří byli odvážní a dali všanc svůj život, aby společnosti něco sdělili, aby dovolili nahlédnout někam, kam se třeba normálně nedostáváme,“ říká režisérka.

Jak se žije v polyamorii nebo takzvaném otevřeném manželství? Jak dlouho trvalo najít režisérce ty správné hrdiny do filmu? Je model klasického manželství už přežitý? Povídat si budeme o partnerské dynamice, kterou autorka zachytila díky záběrům z běžných životních situací i přes intimní rozhovory s hlavními hrdiny. Poslechněte si rozhovor, moderuje Jarka Vykoupilová.

Jak a kde můžete poslouchat Apetýt?

Živě v rádiu každý všední den v dopoledním bloku od 10 do 12 hodin. Ale také zpětně na internetu – rozhovory s hosty najdete na webu Českého rozhlasu Brno a na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.

autoři: Jarka Vykoupilová , lop
Spustit audio

Související