Putování v realitě i snech. Pro Arnošta Goldflama je Brno městem snů

24. únor 2023

Na lednovém Literárním salonu v Knihovně Jiřího Mahena představil Arnošt Goldflam svou novelu Brno, ty město mých snů. Vydalo ji brněnské nakladatelství Větrné mlýny.

Novele předcházelo vydání Goldflamových knih Strašidelné Brno a Praha strašidelná v nakladatelství CPress, které je součástí mediální společnosti Albatros Media. Obě knihy ilustrovala autorova manželka Petra Štětinová Goldflamová. Knihu Brno, ty město mých snů ilustroval Goldflamův syn Otto-Antonín.

Čtěte také

„Část svého života jsem trávil v Zábrdovicích,“ vyprávěl v Knihovně Jiřího Mahena Goldflam, „bydleli jsme s mou paní na Francouzské 66. Nedávno mi volal pán, který ten dům koupil. A když zjistil, že jsem tam strávil určitý úsek svého života, tak se rozhodl, že tam dá pamětní poutač, aby přitáhl nájemníky.“

Arnošt Goldflam také přečetl úryvek ze své novely, jejíž hrdina putuje Brnem jak v realitě, tak i ve snech. Za Zábrdovic se po Bratislavské vydává přes Koliště, kde narazí na smutného pána na lavičce. Právě z této části novely autor na Literárním salonu četl.

Ke své knize závěrem uvedl: „Všechno se mi vrylo tak hluboko do paměti, že to snad ani nejde vymazat. A tak jsem musel to, na co se pamatuju, ve své mysli přetavit a volně sepsat. Vznikla z toho tato novela, ve které parafrázuju, co jsem zažil i vymyslel. Do událostí pravdivých i nepravdivých, historek i snění vstupují brněnské postavy a figurky, známé i neznámé. Toto prostředí je kulisou pro život dospívajícího muže, kterým jsem taky trochu býval.“

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.