Půl století vysokoškolské tradice ve Zlíně. První studenti začali chodit na Technologickou fakultu

1. duben 2019 11:12

Výročí Technologická fakulta UTB Zlín oslaví galavečerem 15. dubna, tedy přímo v den, kdy byla před 50 lety zřízena ještě jako součást VUT V Brně

V polovině dubna oslaví 50 let od svého založení Fakulta technologická (FT), která je nejstarší fakultou zlínské Univerzity Tomáše Bati (UTB). Výročí si připomene galavečerem, vědeckým festivalem Zažij vědu i velkým srazem absolventů. Absolventů fakulty je téměř 10 000, uvedl děkan Roman Čermák.

Nový rektor zlínské univerzity Sedlařík se slavnostně ujal funkce. Chce budovat moderní školu

Inaugurace nového rektora Univerzity Tomáše Bati

Vladimír Sedlařík chce budovat flexibilní a respektovanou univerzitu.

Galavečer se uskuteční 15. dubna, přímo v den, kdy byla fakulta před 50 lety zřízena jako součást VUT V Brně. "Tomuto rozhodnutí předcházela dlouhodobá snaha o přivedení vysokoškolského vzdělávání do Zlína, od baťovských vzdělávacích institucí, přes detašované pracoviště Slovenské vysoké školy technické z 60. let až konečně po samostatnou první zlínskou fakultu," uvedl historik Zdeněk Pokluda.

Prvním děkanem FT byl Josef Borkovec, v nabídce byly studijní obory Mechanická technologie kůže, gumy a plastů a Konstrukce kožedělných, gumárenských a plastikářských strojů. Do prvního akademického roku nastoupilo 469 posluchačů. V roce 2001 byla FT jednou ze dvou fakult, které vytvořily zlínskou univerzitu.

Nyní má fakulta devět ústavů, 175 zaměstnanců a 1779 studentů. Podle děkana se fakultě podařilo překonat období, kdy po roce 2000 byl zájem studentů menší, nyní počet přihlášených postupně roste. "Co je podstatné, zvyšuje se kvalita studentů, kteří k nám přicházejí, jde zejména o studenty gymnázií a středních odborných škol strojařských," uvedl Čermák.

Největší zájem je nyní podle něj o obor Technologická zařízení. "Studenty učíme, jak vyrobit stroj, jak vyrobit nástroj, řekněme formu nebo vytlačovací hlavu, a jak vyrobit výrobek z polymerních materiálů, to znamená z plastu a gumy. Naše jedinečnost je v tom, že nevychováváme čisté strojaře, ale kromě materiálů, ze kterých se stroje vyrábějí, tak naši absolventi velmi podstatně rozumí materiálu, který zpracovávají, těm polymerním materiálům. V tom jsme jedineční v rámci republiky," uvedl Čermák.

Fakulta podle děkana skladbou studijních programů reaguje na požadavky trhu, nové jsou například obory Biomateriály a kosmetika nebo Potravinářské biotechnologie a aplikovaná mikrobiologie, některé programy se upravují. "Letos se podařilo získat institucionální akreditaci pro oblast chemie a oblast potravinářství, dalším letošním dárkem k výročí bude, že otevřeme laboratoře technologie potravin, investice si vyžádá stovky milionů korun," uvedl děkan.

Žádný studijní program se nezabývá výrobou obuvi, která je se Zlínem spjata. Podle Čermáka by k oživení obuvnictví mohla pomoci automatizace oboru. "Univerzita se však snaží dostát svému jménu a svým kořenům. Pod vedením profesora Sáhy se rozvíjí nový obuvnický výzkum," uvedl děkan.

zdroj: ČTK
Spustit audio