Půjdem spolu do Betléma v Pardubickém kraji

23. prosinec 2018

Chcete do Betléma? Nemusíte putovat až k západnímu břehu Jordánu. Betlémy máme také v Pardubickém kraji. Třeba část obce v Hlinsku, ulice v Poličce, osada v Pusté Rybné, čtvrť v Žamberku nebo samozvané náměstíčko v České Třebové. A všude tam je možné načerpat vánoční atmosféru.

Nejznámějším Betlémem v Pardubickém kraji je bezesporu ten v Hlinsku. Památková rezervace lidové architektury s roubenkami z poloviny 18. století se původně nazývala jen Obecní plac. A právě na něm si své domky tak, jak byli z venkova zvyklí, začali stavět noví tovární dělníci. Venkovské roubené domky působily v centru města sice zcela nepatřičně, ale lidem připomínaly domky v tradičních východočeských betlémech.  Tak zřejmě získalo toto místo jméno Betlém.  A betlémy si můžeme dnes prohlédnout také v Betlémě v Hlinsku. V jedné z chalup je právě jejich expozice.

Do Betléma také v Poličce a na Poličsku

Betlém mají také v Poličce, jmenuje se tak jedna ulice nedaleko vlakového a autobusového nádraží. Příběh poličského Betléma je podobný tomu v Hlinsku. Malé domečky si tam stavěli od roku 1913 dělníci z nedaleké textilní továrny. I když továrna už bohužel textil nevyrábí, domky zůstaly a je možné si díky nim třeba také navodit v Poličce vánoční atmosférou. Uličkou Betlém se třeba projít do města, do muzea, kde také mají výstavu betlémů.

Ulice Betlém v Poličce dostala název podle těchto domků

Jen čtvrt hodiny jízdy od Poličky leží obec Pustá Rybná. K ní náleží také osada Betlém, která leží na úpatí Betlémského kopce. V okolí najdete více biblických názvů, třeba ještě Damašek nebo Jeruzalém.

Ty všechny mají společného jmenovatele. V kraji totiž bylo a stále je silné jádro evangelíků, kteří po tolerančním patentu zakládali v tehdy pustém kraji osady. Jména jim pak vybírali možná právě jako oslavu toho, že se mohou svobodně hlásit ke své víře. A osadu Betlém tak pojmenovali třeba i proto, že měla připomínat začátek jejich nového života, jako když se zrodil Ježíšek v Betlémě.

Štědrý den ve Lhotce a 14 králů v Žamberku

Betlémské náměstíčko mají také ve Lhotce, části obce Česká Třebová. Nazývá tak svoji starou kovárnu a její okolí umělecký kovář František Bečka. Domek, kde má kovárnu, působí podobně idylicky, jako právě ty domky ve starých betlémech. Umělecký kovář má k vánočním svátkům také vřelý vztah. Třeba každý Štědrý den tam tráví se stromečkem a vítá případné návštěvníky. Společně si mohou také nějakou drobnost ukovat.

Velmi zajímavým Betlémem je ten v Žamberku. Název tady zřejmě odkazuje na působení Jednoty Bratrské. Tuhle původně vesnici pak Betlémem nazývali asi už od 15. století.

Betlémské náměstíčko, jak mu říká kovář František Bečka, ve Lhotce v České Třebové

Půvabné místo na levém břehu řeky Divoké Orlice si stále zachovává starobylý ráz. To je možné vidět už při vjezdu od helvíkovického mostu, kde je mimo jiné také dům Prokopa Diviše s bleskosvodem. Mají tam i jednu skoro pohádkovou kapličku, o které téměř nikdo neví. Během roku je ukrytá listím okolních stromů a vykoukne jen v zimě.

A ještě jedna zajímavost je v žambereckém Betlému. Sice tam nemají Ježíška, za to hned několik králů. Před několika stovkami let se tam totiž usadil zemědělec jménem král s rozsáhlou rodinou. A tak je tam dnes jeho potomků hned 14 rodin!

Spustit audio

Související