Psychiatrická nemocnice v Dobřanech bude mít konečně nového ředitele

20. červenec 2016

Začátkem příštího týdne se uskuteční výběrové řízení na šéfa jednoho z největších psychiatrických zařízení v zemi. Během návštěvy v Plzni to potvrdil ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. Dlouholetý ředitel Vladislav Žižka skončil ve funkci poté, co bývalý pacient zavraždil knihovnici v Horní Bříze.

„Výběrové řízení na ředitele dobřanské psychiatrické nemocnice bude příští pondělí a já věřím, že po těch komplikacích, které provázely výběrové řízení, tam bude definitivní ředitel a ta situace dostane nějaké dlouhodobější kontury, " řekl konkrétně ministr Svatopluk Němeček s tím, že proběhne první a zároveň i poslední kolo a následně bude rozhodnuto.

Dlouholetého ředitele Vladislava Žižku odvolal ministr zdravotnictví loni na jaře v reakci na to, že nemocnice v lednu propustila muže, který 25. května ubodal knihovnici v Horní Bříze. Za ředitele se tehdy postavila většina pracovníků a někteří dokonce hrozili stávkou. Spory mezi odboráři a částí zaměstnanců se stále přiostřují. Z nemocnice odešel na přelomu května a června otevřený dopis ministru Němečkovi, ve kterém podpořilo bývalého ředitele Žižku 722 z 1202 zaměstnanců. Odbory se ohradily, že dopis není spontánní akcí zaměstnanců, ale manažersky připravený tah několika lidí z vedení nemocnice.

Spustit audio