Psí tlapy potřebují v zimě speciální péči

16. listopad 2019

Sůl, písek a zmrazky mohou u psů způsobit poranění nebo jiné zdravotní komplikace. Jak psí tlapky ochránit před nepřízní zimního počasí?

Dnes existují speciální „botičky“, které psí tlapky chrání – ale pamatujme na to, že i botičky musíme pravidelně čistit nebo prát, aby sůl zažraná do materiálu nenadělala škody.

Po každé procházce by se měly psí tlapky důkladné omýt nebo osprchovat, aby se veškerá sůl vyplavila. Je potřeba také upravit zacuchané chlupy, protože z nich se sůl vyplavuje jen obtížně. A vždy tlapky i srst dosucha vytřeme.

Posypový písek může rozedřít jemné meziprstí, proto bychom měli tlapky ošetřovat vhodným krémem nebo balzámem. Nesmíme ale použít krém s mastným základem, na který se písek ještě více nalepí. Nejvhodnější je gelový základ.

Psí tlapy musíme chránit před nepřízní počasí

Jemní meziprstní blanky mohou pořezat také zmrazky nebo firn. Dobrým řešením v tomto případě jsou opět speciální botičky. Pouze u psů, kteří se celoročně pohybují třeba po zámkové dlažbě nebo jiném tvrdém povrchu, nehrozí nebezpečí. Jejich polštářky tlapek jsou totiž už otužilé a ztvrdlé.

Platí zlaté pravidlo, že od malička učíme štěně, že se pravidelně kontrolují oči, uši, tlapky, tlamička a stejně tak se musí přivyknout na koupání nebo sprchování tlapek po procházce. Vyplatí se to i při návštěvě u veterinárního lékaře.

Spustit audio