První studio zlínských filmových ateliérů vzniklo v roce 1936, samotný ateliér měl rozlohu 227 metrů čtverečních

5. květen 2022

Historie Zlína a hlavně festivalu filmů pro děti a mládež Zlín Film Festival úzce souvisí s historií zlínských filmových ateliérů. Pojďte si ji spolu s námi připomenout.

Zlínské filmové ateliéry jsou v městské části Kudlov. První studio tam v roce 1936 nechal postavit tehdejší šéf obuvnické firmy Baťa, Jan Antnonín. Potřeboval odpovídající prostory pro propagační oddělení a natáčení firemních reklam. Kudlov, vzdálený necelé tři kilometry od Zlína, byl v té době ještě samostatnou obcí. Lidé se tam živili hlavně zemědělstvím nebo chovem dobytka. Vesnička v kopcovitém zalesněném terénu se filmařům zalíbila. V nezastavěné části našli tiché a pro natáčení ideální místo a za necelých devět měsíců na volném prostranství vyrostla patrová budova s rovnou střechou z dílny vedoucího architekta firmy Baťa Vladimíra Karfíka.

Filmové ateliéry Baťa, to byl oficiální název nového pracoviště, používala se taky zkratka FAB, byly vybavené špičkovou zahraniční technikou. Funkčně byla budova rozdělena na několik částí, samotný ateliér měl rozlohu 227 m2. V prostoru kde se natáčelo, bylo 25 žárovkových a 5 uhlíkových reflektorů. Dobrou akustiku zajišťovaly heraklitové panely. Byly jimi obložené stěny i strop. V budově bylo veškeré zázemí pro filmaře, herce, dokonce i laboratoř pro zpracovávání filmového materiálu. Nedaleko ateliéru stál i firemní dvojdomek, protože v hlavní budově nesměly být žádné byty. Objem práce i počet zaměstnanců rychle narůstal. K původní budově přibývaly další a v okolí areálu vznikla nová čtvrť bytových domků Fabiánka. V ateliérech se začali usazovat skvělí tvůrci a od reklamní tvorby se plynule přešlo k tvorbě filmové. Její rozvoj je spojený se jmény Elmar Klos, Alexander Hackenschmied, oba držitelé Oskara, či Ladislav Kolda.  Ve čtyřicátých letech se ve zlínském studiu začaly točit snímky pro děti a časem se stalo nejvýznamnějším centrem filmové tvorby pro děti u nás. Mistry animovaných příběhů byli Karel Zeman a Hermína Týrlová, poutavé hrané filmy pro mládež točil Josef Pinkava.

Čtěte také

První filmová přehlídka tzv. Filmové žně nebo taky Zliennale se ve Zlíně odehrála ještě během 2. světové války, ve 40. letech. Staré záznamy ukazují, že to byla masová akce, na kterou přijela i celá plejáda tehdejších hvězd. Hlavní program byl ve Velkém kině, v té době největším ve střední Evropě, vešlo se do něho dva a půl tisíce diváků. O dvacet let později, v roce 1961, se uskutečnil první ročník festivalu pro děti a mládež. Dnes je nejstarší, největší a nejvýznamnější filmovou přehlídkou svého druhu na světě.

Hezký den přeje Věra Hotařová

Spustit audio

Související