První, i když náhodou. Světová premiéra Čapkova RUR v Hradci Králové byla před 100 lety díky „omylu“

29. leden 2021

Uvedení Čapkova RUR dne 2. ledna 1921 Jednotou divadelních ochotníků Klicpera v Hradci Králové se shodou náhod stalo světovou premiérou dramatu, které doslova obletělo svět a svému autorovi získalo mezinárodní proslulost.

Královéhradecké Klicperovo divadlo zve na další sérii streamů a prohlédnout si můžete i jednu virtuální výstavu. Na té se ocitla i redaktorka Eva Boudová.

Ve spolupráci Klicperova divadla a Pedagogické fakulty Univerzity Hradec Králové vznikla u příležitosti projektu "RUR - 100" on-line výstava s názvem "První, i když shodou náhod".

Čtěte také

Původně obě instituce připravovaly na leden vzpomínkový den, který by připomněl pro hradecké diváky tuto výjimečnou událost. Protiepidemická opatření původně plánovaný program odsunula. Část připravované výstavy se ale podařilo přesunout do on-line prostoru.

Autorem výstavy je Jan Bílek, vedoucí Literárního oddělení a odborný asistent Katedry českého jazyka a literatury Pedagogické fakulty UHK, o technickou realizaci na straně Klicperova divadla se postaral Martin Sedláček a zvukovou podobu výstavy namluvil herec Jan Vápeník.

Rukopis hry Karla Čapka RUR

Výstava je přístupná ve virtuální galerii na adrese www.klicperovodivadlo.cz/rur-100.

Čtěte také

Klicperovo divadlo pokračuje v pátek 29. ledna ve vysílání svých streamů. Herecké trio Natálie Holíková, William Valerián a Jiří Zapletal naváže na své nejúspěšnější díly z jarní série Podkroví Live, kdy připravilo například pirátské vysílání vědomostní soutěže KD kvíz, či reality show Česko hledá Ježíše Krista.

I v pátečním díle se herci převtělí do divadelních postav z divácky oblíbených inscenací. V pořadu nazvaném Mistr šéf budou soutěžit Žák z Ptákoviny a KK z Finského koně, to vše proběhne pod porotcovským dohledem Moderátora z Koule.

Půlhodinová bláznivá show Mistr šéf plná nekorektního humoru začíná v mimořádném streamovaném vysílání v pátek 29. ledna v 19 hodin na Facebooku a YouTube kanálu Klicperova divadla

autoři: Eva Boudová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.