První část revitalizace toku Staré Ponávky je dokončena. Nabízí odpočinek i přístup k vodě

30. květen 2020
Vesele i Vážně o Víkendu

U říčky Ponávky v Brně-Komárově vznikl nový park. Jedná se o první etapu plánované revitalizace okolí téměř čtyři kilometry dlouhého toku, který propojuje řeky Svitavu a Svratku.

Dříve regulovaná říčka získala přírodnější podobu, která už kromě mnoha vodních tvorů přilákala dokonce i ledňáčky. Park má ale hlavně sloužit lidem jako odpočinková zóna a chladivá zelená oáza. Ponávku je na několika místech možné přejít po betonových kvádrech nebo po kamenech.

„V této části byl areál oddělen vlnitým plechem a nebylo tady žádné přemostění, na betonové ploše parkovala auta – bylo to takové neoficiální parkoviště,“ připomíná původní vzhled lokality projektantka parku Olga Veselá. Teď ploty zmizely a parkoviště se posunulo o kus dál, aby vznikl prostor pro park.

Úprava koryta říčky, vybudování tří lávek, cest pro pěší i cyklisty a výsadba zeleně stály přes 20 milionů korun. „Odtěžily se tři tuny zeminy, aby vznikla plocha, která bude pozvolna vyspádovaná a bude umožněn podjezd cyklistům pod mostní profil, tak i pobyt návštěvníků parku v blízkosti vodního toku,“ doplňuje Olga Veselá.

Plánované etapy

Obnova dalších úseků Ponávky by se měla dělat po etapách. Už letos by mohly začít práce dále po proudu směrem k řece Svratce, jak říká Eva Kostková z Odboru lesního a vodního hospodářství a zemědělství, který má přípravu dalších etap na starosti. „Jsme ve fázi, kdy máme zpracovanou projektovou dokumentaci a hledáme zhotovitele stavby. Dále se řeší ještě jedna etapa opačným směrem u areálu CTP, kde ještě ladíme majetkové záležitosti.“

U říčky Ponávky v Brně-Komárově vznikl nový park

Nejbližší etapy počítají spíš jen s úpravami koryta, protože okolní pozemky neumožňují vybudovat větší park. „Ale ta další etapa směrem k CTP, to je pěkná zelená plocha, která má potenciál vypadat dost podobně jako ta úprava, která je již zrealizovaná,“ dodává Eva Kostková.

Více parků, více zeleně

Podobné vytváření zelených oáz ve městech pomáhá zmírňovat dopady klimatické změny a v létě brání přehřívání okolí, říká Miroslav Kundrata z Nadace Veronika, která spoluvlastní jeden ze sousedních areálů. „V celém Komárově je hodně komunikací a areálů, zpevněných ploch, takže se přehřívá, jak je vidět podle termosnímku. V každé městské čtvrti by měly vznikat takové oázy zeleně.“

I proto Veřejná zeleň města Brna navrhla revitalizaci tohoto úseku Ponávky do soutěže Adaptera Awards, která si klade za cíl zviditelnit kvalitní projekty zlepšující životní prostředí. Zároveň jde o dobrý příklad partnerství veřejného a soukromého sektoru.

„Struktura vlastnictví ve městech je hodně namixovaná a je to jediná cesta, jak zkvalitnit prostředí. Dávat městu i soukromým investorům příklady, jak to jednoduše udělat, jak to funguje, jak to zvyšuje ekonomickou hodnotu okolních nemovitostí,“ myslí si Miroslav Kundrata.

Obnova celého toku Staré Ponávky potrvá asi deset let a náklady se odhadují na zhruba 200 milionů korun.

Spustit audio

Související