Průvan, chladný vzduch a náhlé změny teplot patří mezi úhlavní nepřátele vánoční hvězdy

17. prosinec 2019

Vánoční hvězda ve své domovině dorůstá až čtyř metrů. Nás Evropany ale dostatečně uspokojí výrazně menší podoba této původně mexické rostliny. I tak si dokáže získat svou pozornost, především svými sytě červenými listy v horní části, které často vnímáme jako květ.

Vánoční hvězda je rostlinou spotřební. „Její pěstování v následujících letech je složité. Aby došlo k tvorbě červeného barviva v listech, potřebují vánoční hvězdy zkracování dne. Ve většině případů stačí, aby se den prodloužil třeba jen světlem z ulice nebo září reflektorů aut a rázem dojde k zastavení iniciace kvetení a listy zůstanou zelené,“ vysvětluje zahradník Pavel Chlouba

Pár zásad pro dlouho krásnou vánoční hvězdu

Rostlinu si kupte raději v zahradním centru. Velké obchodní domy a supermarkety je často vystavují hned u vchodu. Tam se ale hrozí vznik průvanu a náhlé změny teplot, na které jsou náchylné.

V obchodě rostlinu dobře zabalte do papíru, aby jí při přenosu na parkoviště nečekal teplotní šok. Po příjezdu domů jí v papíru ještě dvě, tři hodiny ponechte, aby se teploty vyrovnaly a aklimatizovala se. Poté už jen střídmě zalévejte.

Spustit audio