Průrvy v Čertových hradech u Dvora Králové nad Labem vedou snad opravdu až do pekla

27. červen 2022

Čertovy hrady jsou přírodní památkou, která láká malé i velké objevitele. Kromě proslulé Čertovy brány nabízejí plno dalších schovávaček, zajímavých průhledů a skulin. Spatřit v nich můžete i lidské a zvířecí obličeje. Čertovy hrady najdete čtyři kilometry jihozápadně od Dvora Králové nad Labem.

Mírné, asi kilometr dlouhé stoupání od parkoviště, kde je i odpočinkové místo a informační zastavení na Cestě kamene, odmění výletníka pohledem na kamenná seskupení domečků, soch a skrýší, které volají po probádání.

Děti pak snadno uvěří, že prolézačky postavili čerti a že po průchodu Čertovou bránou se klidně mohou ocitnout i v pekle. S chutí se také pustí i do hledání dalších tajemných útvarů, které vytvořila příroda.

Návštěvník se pohybuje v lesní lokalitě, o kterou se starají Městské lesy Dvůr Králové nad Labem, přírodní památku spravuje Agentura ochrany přírody a krajiny ČR. Unikátní lokalita byla vyhlášena přírodní památkou v roce 1949. Chráněné území geologického charakteru tvoří skalní útvary a rozsáhlé balvaniště cenomanských (svrchnokřídových) pískovců. Hřbet hradů tvoří pískovce s malými polohami slepenců, tedy horninami typickými pro Podkrkonoší. Nadmořská výška je 414 až 439 metrů nad mořem.

Průhledy z cesty pod Čertovými hrady jsou vidět Krkonoše

Od Čertových hradů to jsou necelé čtyři kilometry do Dvora Králové nad Labem, tři kilometry do Bílé Třemešné a dva a půl kilometru do Doubravice. Pěší a cyklistické trasy vedou po zelené turistické značce lesem. Vlakové zastávky jsou ve Dvoře a v Bílé Třemešné, poblíž vede Labská cyklostezka.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.