Průměrná cena benzínu i nafty klesla pod 40 korun za litr. Vyplatí se čerpat pohonné hmoty v Polsku?

9. prosinec 2022 08:25

Poslední zhruba dva měsíce v Česku pozvolna klesají ceny pohonných hmot. Po benzinu se pod 40 korun za litr dostala už i průměrná cena nafty. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Na některých čerpacích stanicích se dá natankovat za ceny běžné před vypuknutím války na Ukrajině. 

Kolik stojí pohonné hmoty v Královéhradeckém kraji a také v sousedním Polsku, kam někteří motoristé jezdí čerpat, to probereme s našim reportérem Jakubem Vikem.

Za jaké ceny tedy motoristé v Královéhradeckém kraji teď natankují?

Čtěte také

Litr nejprodávanějšího benzínu Natural 95 se aktuálně v Královéhradeckém kraji prodává v průměru zhruba za 38 korun. Cena nafty v posledním týdnu klesla průměrně pod 40 korun za litr. Konkrétně to představuje 39 korun a 70 haléřů.

Nejlevněji řidiči natankují jak benzín tak naftu na Náchodsku. Na některých čerpacích stanicích je možné načerpat pohonné hmoty i za ceny běžné před vypuknutím války na Ukrajině. To znamená benzín za necelých 35 korun za litr a nafta za necelých 37 korun.

Ceny paliv klesají od druhé poloviny října. Od té doby benzín zlevnil zhruba o 4 koruny na litr a diesel dokonce ještě rychleji, o 7 korun na litr. Nejdražší byla paliva začátkem letních prázdnin, kdy se cena blížila 50 korunám za litr.

Čtěte také

Ušetří ještě řidiči, pokud benzín a naftu natankují v Polsku?

Dnes už se to právě téměř nevyplatí. Zatímco v říjnu se dalo na jednom litru paliva v Polsku ušetřit i 6 korun, nyní těsně za našimi hranicemi řidič ušetří na benzínu pouze desetihaléře. Konkrétně litr Naturalu stojí v Polsku necelých 6 zlotých a 70 grošů. Což je v českých korunách zhruba 34 korun a 50 haléřů.

Nafta je pak dokonce v tuto chvíli v Polsku i dražší než u nás. V Polsku totiž za litr lidé zaplatí necelých 8 zlotých, tedy téměř 41 korun za litr.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související