Prudké zdražení tepla ve Vsetíně. Lidé zaplatí tisíce korun ročně navíc

30. listopad 2021 16:39

Teplo ve Vsetíně od příštího roku zdraží o 40 procent. Český rozhlas o tom informovala Společnost Zásobování teplem Vsetín, která zajišťuje teplo ve městě pro 8 300 domácností.

SNáklady na teplo pro rodinu v bytě o velikosti 3+kk stoupnou v průměru o 400 korun měsíčně, a to včetně DPH.

Lidé ve Vsetíně nyní platí nejčastěji 598,40 koruny za jeden gigajoule (GJ) včetně DPH, od ledna to bude 840,40 koruny.

Čtěte také

Růst ceny tepla mohl být podle ZTV výrazně vyšší, společnost však podle svého vyjádření do ceny tepla promítla jen část skokově zvýšených nákladů na nákup zemního plynu, který teplárna využívá jako palivo. "Pokud bychom to neudělali, růst ceny by byl daleko vyšší. Ačkoliv jsme měli dodávky plynu smluvně zajištěné dopředu na celý rok 2022, museli jsme v rekordně krátké době najít dalšího dodavatele. Původní obchodník nebyl schopen nasmlouvané dodávky pro rok 2022 garantovat. Plyn jsme museli nakoupit za aktuální ceny, které jsou čtyřikrát vyšší než před rokem," uvedl předseda představenstva ZTV Michal Chmela.

Vlastníkem společnosti ZTV je energetická skupina MVV Energie CZ. "V této mimořádné situaci jsme chtěli omezit růst výdajů domácností za teplo na nezbytné minimum. Toto rozhodnutí se týká všech našich tepláren, které spalují převážně zemní plyn," uvedl předseda představenstva MVV Energie CZ Jörg Lüdorf.

Nákup zemního plynu zajišťuje skupina MVV Energie CZ pro dceřiné firmy včetně ZTV centrálně. Skupina má nyní zajištěn dostatek plynu na celou topnou sezonu a pro dodávky plynu na rok 2023 má již nového dodavatele. ZTV dodává teplo pro vytápění a teplou vodu do více než 8000 vsetínských domácností.

Spustit audio

Související