Provoňte prádlo v šatníku, poradíme jak na to

Prádlo bílé jako sníh na šňůře se suší. Voňavé a nažehlené, do šuplíku uložené, pilné ženě sluší. Ano, i dnes toto pořekadlo stále platí.

Prádlo ve skříni výborně provoníte koupelovou solí nasypanou do vajíčka na louhování čaje. A vyzkoušet můžete i sušené květy růží, rezedy, karafiátu či levandule zabalené do hedvábného papíru. Prádlo bude krásně voňavé.

Knoflíky se při praní snadno neutrhnou, zakápnete-li jejich nitě bezbarvým lakem na nehty. A ještě zipy. Praním se nepoškodí, budou-li zatažené. A jak na zatrhnutý zip? Potřete ho měkkou tuhou, bude hladce klouzat. Jak sami slyšíte, na všechno existuje řešení. Stačí se nebát a vyzkoušet.

autor: Iva Hüttnerová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.