Protipovodňová opatření v Kroměříži

3. květen 2006

Je to sotva pár týdnů, co nás opět potrápila velká voda. Starostové nezastírají, že protipovodňová opatření po roce 1997 přinesla své ovoce, zároveň však města a obce požadují, na základě letošní zkušenosti, nová. Je to i případ Kroměříže. Radnice už sestavila plán nejnutnějších protipovodňových opatření.

Pro město Kroměříš je vzhledem k povodním nejdůležitější levý břeh řeky Moštěnky. Morava se totiž nad městem rozlévá do lužních lesů a luk a voda pak přitéká mimo koryto řeky. Letos se sice ukázalo, že Moštěnka je zatím schopná vodu zachytit a svést zpět do Moravy, ale ne dostatečně. Musí se také zpevnit břehy řeky Moravy.V některých úsecích je stav břehů podle místostarosty Kroměříže Petra Sedláčka až havarijní. S navýšením levého břehu Moštěnky jsou nutná i další opatření. Jedná se například o zvýšení mostku přes tuto řeku.

Jmenované investice se ale nemohou uskutečnit z peněz města, protože mu tyto části nepatří. Vedení radnice chce proto tlačit na Povodí řeky Moravy a také na Meliorační správu, která má ve své kompetenci menší toky. Kroměřížská radnice si také slibuje peníze do protipovonových opatření od vlády. Realizace by se měla uskutečnit co nejdříve. Podle Petra Sedláčka je nesmyslné pořád dokola opravovat poškozené břehy, když by se velké vodě dalo na dlouho zabránit jednou větší investicí.

autor: pes
Spustit audio