Projednejte s námi změny v nemocnicích, vyzývají hejtmana Čunka. Zdravotníci sepsali petici

Zdravotníci ze Zlínského kraje sepsali petici. Po hejtmanství požadují konzultaci chystané koncepce zdravotnictví s odborníky.

Chystanou koncepci rozvoje zdravotnictví by podle zdravotníků měl Zlínský kraj projednat s odborníky. To je hlavní požadavek petice, kterou adresovali zdravotničtí zaměstnanci čtyř krajských nemocnic hejtmanovi a krajským zastupitelům.

Koncepce rozvoje například navrhuje rušení některých oddělení. „Změny by měl kraj projednat s lékaři, stomatology a lékárníky,“ říká člen petičního výboru a předseda Okresního sdružení České lékařské komory v Kroměříži, Jaroslav Novák.

Kraj by měl podle petice zajistit plnohodnotný rozvoj všech okresních nemocnic. "Omezování péče v regionech a rušení oddělení jsou nevratné kroky. Jsme jedním z regionů, kde geografické rozložení nemocnic je optimální a nemocnice ve Vsetíně, v Kroměříži, v Uherském Hradišti a ve Zlíně zajišťují kvalitní a dostupnou péči. Jejich ekonomická situace je po dlouhé době stabilizovaná," uvádí se v petici.

Kraj by měl domýšlet důsledky rozhodnutí. "Například zrušení dětské operativy znamená de facto zrušení dětského oddělení. Bez něj nemůže existovat porodnice, bez dětského oddělení nebudou dětští lékaři, kteří zajišťují i dětskou pohotovost v regionu. Přesunem pacientů, a tím i spektra výkonů do jediného centra, se ve zbylých okresních nemocnicích naruší proces povinného vzdělávání zdravotníků. To odradí začínající lékaře a sestry, aby nastoupili do těchto nemocnic. Tím je ohrožen v konečném důsledku pacient," uvádí petice.

Zlínský kraj zřizuje čtyři nemocnice. Ve Zlíně, Kroměříži, Uherském Hradišti a Vsetíně. Veřejné představení koncepce rozvoje zdravotnictví na další tři roky chystá na 16. dubna, o týden později má dokument projednat a možná i schvalovat krajské zastupitelstvo.

Koncepce rozvoje krajských nemocnic počítá také s tím, že v nemocnici ve Zlíně se budou věnovat akutní a vysoce specializované péči. Naopak chirurgie, urologie a gynekologie má být přesunuta do ostatních nemocnic mimo Zlín.

Lidé z krajského města a jeho okolí by tak museli jezdit na plánované zákroky například do Uherského Hradiště nebo do Vsetína.

V koncepci se také uvádí, že oddělení jako rehabilitace a doléčování pacientů budou soustředěny mimo Zlín. S tím se počítá i u geriatrie a paliativní péče.

autor: pes

Související