Prohlídka nádraží Lhoty pod Kosířem v Lutíně, Rozhledna na Háji, paličkované krajky paní Millé

20. březen 2019
Kraj na dlani

Magazín nejen pro venkov, ve kterém se dozvíte jak se žije v obcích našeho kraje, jak se mění venkov v dnešní dynamické době. Jak se žije lidem v obcích našeho kraje, co je baví, zajímá a trápí.

Rozhledna na Háji je dominantou hned dvou moravských měst - Šumperka a Bludova. Je vysoká 29 metrů a vydat se k ní můžete nejen ze zmíněných měst, ale taky z Bohutína, Vápenice nebo Rudy nad Moravou. V těchto měsících je otevřená o víkendu, o provoz se starají členové šumperského Klubu českých turistů, se kterými si povídala Dita Vojnarová.

Už jste někdy byli na nádraží ve Lhotě pod Kosířem? Pokud ne, vydejte se tam s Alešem Spurným. Lutín je obec průmyslová, a tak tu stojí panelové sídliště. V paneláku bydlí i modelář Josef Novák, který si tu staví kolejiště. Najdeme na něm také známá i neznámá místa z okolí.

Luková je malá obec, kterou protíná silnice ve směru z Přerova do Brodku u Přerova. Leží v rovině, uprostřed polí. Novým domovem se před časem stala pro rodinu mladé maminky Michaely Dundálkové. Jak se jim v malé vesnici žije, zjišťovala Jana Zemková.

Zjistíme, jak se paličkuje krajka na hanácký límec placák. Velkou zálibou Bronislavy Millé z Velké Bystřice jsou hanácké kroje. A tuto zálibu propojila s dalším koníčkem, kterým je paličkování. A tak ve volném čase tvoří krajky, které zdobí hanácké kroje. S mikrofonem ji navštívila Petra Ševců.

autoři: Pavel Juráš , voj , Aleš Spurný , pese , zem
Spustit audio