Prohlédněte si unikátní záběry rysa Kryštofa, zabydluje se v Moravském krasu

11. červenec 2018

Jediný rys žijící v Moravském krasu se nehne ani o centimetr, aniž by o každém jeho kroku nevěděli vědci z Mendelovy univerzity. Ti začali vyhodnocovat data ze sledovacího obojku a fotopastí.

Jmenuje se Kryštof a na jižní Moravu přišel z Moravskoslezských Beskyd před dvěma lety. Data sbírají vědci od loňského června a zjistili například, že rys loví především srny a muflony, nebo že už si zvyknul na auta. 

"Obojek, který Kryštof nosí, má standardní sledovací zařízení, gps přijímač, který zaznamenává aktivitu zvířete. Na základě výzkumu máme tedy zmapovaná místa, kde odpočívá nebo spí," říká Martin Duľa z Lesnické a dřevařské fakulty.

rys_krystof_autor_martin_dula_ldf_mendelu_1.jpg

Kryštof se totiž pohybuje v oblasti zhruba patnáct kilometrů od Brna, mnohdy poblíž frekventované silnice. "Překvapila nás míra adaptace. Rys projevuje toleranci vůči turismu, potažmo k prostředí, kde probíhá těžba dřeva," vysvětluje Duľa, který se výzkumem šelem zabývá několik let.

Podívejte se na video, které pořídil Martin Duľa z Mendelovy univerzity.

autoři: Petr Tichý , lop
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.