Prodloužený víkend nabízí cinkání klíči, světla lampionů, noc divadel i králíky

16. listopad 2017

Oslavy spojené s výročím 17. listopadu, dílny a zákulisí divadel nebo projížďka na bruslích na stadionu. Tři dny volna opět přicházejí s pestrou nabídkou různých akcí po celém kraji. Můžete si vybrat z následujícího menu.

Prohlídky zámku Loučeň budou v pátek i v sobotu v "socialistickém" stylu. Návštěvníci se dozvědí, co by bylo, kdyby 17. listopadu nebylo. K vidění bude školicí středisko se soudruhem Vonáskem a soudružkou Kudlákovou, oblíbené rekvizity socialistické éry jako mávátka, céčka a Tuzex. Soudruzi ze Svazarmu nabídnou střelnici i nácvik hodu granátem a retrozážitek dokreslí i oblíbená jídla restaurací II. a. III. cenové skupiny. Pokud na zámek dorazíte s pionýrskou košilí a šátkem, svazáckou kravatou nebo v dobovém oblečení z 80. let, budete vítáni.

17. listopad dnes můžete oslavit i v Památníku Vojna Lešetice. U příležitosti státního svátku je odpoledne připraveno vystoupení představitelky Konfederace politických vězňů Příbram a prezentace kovové plastiky Zoufalství od Vladimíra Palečka, kterou umělec věnoval svému dědovi, bývalému politickému vězni Vasilu Kosťovi. V 19 hodin vás čeká i scénická kompozice z díla, korespondence a deníků ruské lágrové básnířky Anny Barkovové. A ve 21.30 vystoupení věnující se tématu demonstrace proti okupaci ČSSR v roce 1968.

Městské muzeum Sedlčany v pátek promítá film „The Plastic People of the Universe“. Večer s podtitulem „ZAŽIJ SEDMDESÁTÝ SEDMÝ“ nabídne i překvapení v podobě bytového divadla. Akce začíná v 16.30 v muzeu a pokračuje od 18 hodin u kašny na náměstí T. G. Masaryka, kde zazní hlas zvonečků i klíčů a rozsvítí se svíčky.

Slavonice Fest. Koncert The Plastic People of the Universe

Až do neděle můžete obdivovat vláčky v dobrovických muzeí. Organizátoři představí tradiční modulovou železnici klubu Zababov včetně ukázky provozu na železničních tratích Československých drah a na vlečce cukrovaru.

Svíčky se budou zapalovat v centru Nymburka. Den boje za svobodu a demokracii uctí na náměstí Přemyslovců od 17 hodin. V Berouně přichystali lampionový průvod. Vyjde z náměstí od sochy Mistra Jana Husa v 17 hodin. Světla pro svobodu se v pátek rozsvítí v Mladé Boleslavi. Už počtvrté se tam koná průvod světel – účastníci se sejdou v 18 hodin u budovy městského divadla. Po úvodním proslovu povede průvod k pamětní desce obětem komunismu na náměstí Republiky.

Noc divadel slaví v sobotu kladenské divadlo Lampion. Akce začíná v 10 hodin představením pro nejmenší s názvem Tajemství naší skříně. Během dne budou připraveny dvě výtvarné a čtyři dramatické dílny, které se k představení váží. V podvečer program zakončí interaktivní hra na téma „Záchrana princezny Albi“. Vstup je zdarma.

Městské divadlo Kladno se tradičně přidává k Noci divadel. Od 18 hodin čekají návštěvníky otevřené dveře i výjimečné zážitky. Ve velkém sále uvidíte trailer k připravované inscenaci Central Park West a poslechnete si písničky z hudební revue EXPOp 67. Přesně v 19 hodin se sálem rozlehne společný potlesk, který propojí Noc divadel po celé Evropě. V malém sále se uskuteční scénické čtení a Divadelní kavárna se ponese v duchu hudby – zpívat budou herci i herečky. Foyer divadla ožije kostýmy, maketami, rekvizitami a dalšími divadelními prvky. Vstupné se neplatí.

Městské divadlo Kladno

V D-klubu příbramského divadla se koná scénické čtení. Od desáté večerní vás čeká aktovka Harolda Pintera Nádraží Victoria a ukázky z dalších dvou dramatických miniatur. Účinkovat budou herci i režisér představení Adam Doležal.

Do Rožmitálu pod Třemšínem můžete vyrazit na jubilejní 10. ročník skautské veselice na téma „Večer plný hvězd“. Stačí, když si vezmete kostým vašich oblíbených osobností šoubyznysu. K tanci zahraje hvězdná kapela Bosáci. Sraz je ve společenském centru nejprve v 14:30 na dětské party a v 19:00 na večeru pro dospělé.

Mladá Boleslav zve na 6. ročník slavnosti vína. Akce vypukne v Domě kultury ve 14 hodin a skončí až hodinu před půlnocí. Připravené budou ochutnávky produkce víc než dvacítky vinařů. Naživo zahrají kapely Denár a Arinok. Ani na této akci se vstupné neplatí.

Jak poznáte dobré víno?

Kdo má chuť tvořit, může v sobotu a v neděli vyrazit do svíčkárny Rodas v Šestajovicích. Svíčky se tam budou vyrábět netradičním způsobem za studena – a to z barevného práškového parafinu plněného do sklenic s vánočním motivem. Otevřeno je od 10 do 18 hodin. Výrobu zvládnou i děti od 3 let věku.

V Lysé na Labem můžete celý víkend obdivovat drobná zvířata. Na výstavišti totiž probíhá tradiční akce Chovatel. Nabídne přehlídku drůbeže, holubů nebo králíků z celého Česka. V pátek je otevřeno do 17 hodin, v sobotu od 9 do 17 hodin a v neděli od 9 do 12 hodin.

Spustit audio