Problémy u stolu přejděte jen mrknutím. Radí Eva Filipová

Cokoliv nečekaného se stane při stolování, řešíme pokud možno v klidu a zbytečně na to neupozorňujeme. Může se stát, že jako host najdete třeba v jídle vlas. V tom případě vůbec nedávejte nic najevo, nenápadně ho příborem odstraňte a neupozorňujte na to. V roli hosta je to neslušné.

Pokud se stane něco, čeho si všimne přímo hostitelka nebo hostitel, měli by to sami vyřešit. Třeba tak, že přivolá číšníka a šeptem mu řekne, co by měl udělat – např. vyměnit jídlo nebo podobně. Vždy je na hostitelce nebo hostiteli, aby věci uvedli do pořádku. Nikdy to neděláme my v roli hosta.

Eva Filipová

Eva Filipová se zabývá především tématikou společenského chování. Je autorkou knihy Společenská nápověda. Po roce 1991 byla jednou z prvních, která začala s programem úspěšných kurzů pro ženy. Sama absolvovala studium na Mezinárodní škole pro estetiku v New Yorku.

Je členkou redakční rady časopisu Prestige, autorkou mnoha zajímavých reportáží z exotických zemí a spoluautorkou Zlaté kuchařky. Její mimořádný zájem o gastronomii a znalost prostředí jí přivedl k napsání dalších knih jako Exellent menu a Česká moderní kuchyně. Práci kuchařů obdivuje a jejich finální výtvory považuje za výtvarná díla.

Eva Filipová