Pro veřejnost je po roce otevřena zrekonstruovaná knihovna na Jižních Svazích ve Zlíně

Obvodní knihovna Jižní Svahy ve Zlíně letos slaví 40 let od svého založení. V posledním roce jí tak vedení knihovny nadělilo kompletní rekonstrukci Oddělení pro dospělé.

Po téměř čtyřech měsících obnovila Knihovna Františka Bartoše ve Zlíně od 12. dubna provoz půjčoven knih. Ještě déle byla pro čtenáře uzavřená Obvodní knihovna Jižní Svahy, kterou nechala zlínská radnice zrekonstruovat. Po roční uzavírce se tak mohli první návštěvníci podívat do nových prostor. Nachází se i nadále v v centru sídliště Jižní Svahy – v 1. segmentu.

Změna interiéru byla zpracována s ohledem na variabilní využití knihovny, nejen jako půjčovny knih a časopisů, ale také k pořádní kulturních a vzdělávacích akcí, které mohly být v minulosti pořádány jen pro děti v suterénu knihovny. Knihovna nyní disponuje regály na kolečkách, které je možné přesunout při pořádání akcí pro veřejnost, setkání apod. Čtenáři jistě ocení kromě příjemného prostředí, místa pro nerušenou četbu, setkávání, přístup k internetu a také nové sociální zařízení. Pro vrácení knih mimo otevírací dobu knihovny bude sloužit vhoz na knihy, který je zabudován ve fasádě budovy.

Čtěte také

Vnitřní uspořádání knihovny navrhla interiérová designérka Gabriela Goldová. V interiéru najdete fotografické tapety Zlína vytvořené z fotografií zlínského fotografa Josefa Řezníčka.

Město Zlín v současné době rekonstruuje i druhou největší pobočku krajské knihovny v Malenovicích.

 

Kniha. Ilustrační foto

Obvodní knihovna na Jižních Svazích ve Zlíně

V knihovně je umístěno kolem 33 000 knih a dalších dokumentů. Pravidelně je návštěvníkům k dispozici 35 titulů novin a časopisů.

Obvodní knihovna měla v době plného provozu přes 1000 registrovaných uživatelů, z toho více než 400 dětí, a za rok ji navštívilo více než 30 000 lidí. Ročně se v knihovně uskutečnilo přes 130 akcí pro děti, mateřské a základní školy. Velmi oblíbená byla Dopoledne pro maminky s dětmi. Všechny tyto akce budou po skončení epidemiologických opatřeni obnoveny i v nových prostorách. Knihovna bude nově moci pořádat také akce pro dospělé návštěvníky.

autoři: Tereza Cedidlová , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.