Pro syna hledá dárce kostní dřeně. Přihlásilo se tolik lidí, že za nimi lékaři dorazí do Miletína

27. duben 2018 08:40

Chronická myeloidní leukémie. Právě takovou diagnózu má už rok a půl dnes 13letý Matěj z malého městečka Miletín na Jičínsku. Jeho otec pro něj přes sociální sítě shání dárce kostní dřeně. Ochotu zapsat se do registru vyjádřilo tolik lidí, že za nimi v pátek dorazí lékaři přímo do Miletína.

„Byl to neskutečný šok. Život se vám otočí úplně naruby,“ vypráví Matějův otec Jan Kučera.

Čtěte takéRegistr dárců kostní dřeně

Jedinou nadějí na úplné uzdravení jeho syna je transplantace kostní dřeně. Pan Kučera se rozhodl nespoléhat na celosvětový registr a vhodného dárce pro syna shání sám.

Právě do Miletína, který je mimo jiné rodištěm básníka Karla Jaromíra Erbena, přijedou v pátek odpoledne lékaři z pražského IKEM a budou registrovat nové dárce.

Odběr kostní dřeně

Otec vozil všechny zájemce o zapsání do registru sám do královéhradecké nemocnice. Bylo jich skoro sto a pořád se nenašel vhodný dárce. Pak chtěl přivézt celý autobus do pražského IKEM. Nakonec ale lékaři přijedou do Miletína.

Bojuje za záchranu syna. Zatím marně, ale díky jeho úsilí se rozšiřuje registr dárců kostní dřeně

Jan Kučera bojuje za záchranu svého syna Matěje

Chronická myeloidní leukémie. Právě takovou diagnózu si před rokem a půl vyslechl Jan Kučera z malého městečka Miletín na Jičínsku. Nemocný přitom není on, ale jeho dnes třináctiletý syn Matěj. Jedinou nadějí na úplné uzdravení je transplantace kostní dřeně. Pan Kučera se rozhodl nespoléhat na celosvětový registr a vhodného dárce pro syna shání sám. Je přitom možné, že díky tomu zachrání život mnoha jiným lidem.

„Řekli, že když seženu sto lidí, budou schopni a ochotni přijet do Miletína a samotný odběr udělat přímo tady,“ popisuje celý příběh.

Nejprve dárce sháněl přes letáky, pak zkusil sociální sítě. Účast na páteční registraci přislíbila tisícovka lidí.

Už před časem se registroval Ladislav Nosek. Pro Matěje vhodným dárcem sice není, ale možná pomůže někomu jinému. „Matějův případ mě tak nějak nakopl, proč nepomoct někomu jinému - kdyby to postihlo mě, tak by mi taky třeba někdo pomohl,“ vysvětluje.

ODBĚRY V MILETÍNĚ
Přijít na krev a přihlásit se tak do registru dárců kostní dřeně můžete v pátek od jedné odpoledne až do půlnoci na fotbalové hřiště SK Miletín na Jičínsku.

autoři: Milan Baják , mkk , PLE
Spustit audio