Přitvrzení pravidel. Kam můžete jen s dokladem o očkování nebo o prodělaném covidu

22. listopad 2021 08:09

Pro návštěvy kadeřnictví, sauny nebo hotelů bude zapotřebí doklad o ukončeném očkování anebo o prodělání nemoci covid-19 v posledních 180 dnech. Ve výjimečných případech to lze nahradit PCR testem.

Vláda kvůli sílící epidemii zpřísňuje preventivní opatření proti šíření koronaviru.

Nařízení se týká restaurací a barů, hromadných akcí nad 20 lidí a taky služeb. Ode dneška tam mají vstup povolený pouze očkovaní nebo ti, kteří onemocnění covid-19 prodělali v posledním půl roce.

I v tomto případě ale platí výjimky - očkování nebo potvrzení o prodělání nákazy nemusejí mít děti od 12 do 18 let, lidé, kteří se nemůžou očkovat ze zdravotních důvodů a nebo ti, kteří mají zatím jen první dávku vakcíny. Tyto skupiny se můžou prokazovat PCR testem. Děti do 12 let pak nepotřebují žádné potvrzení.

Čtěte také

Zlínští restauratéři, které Český rozhlas oslovil, očekávají asi dvacetiprocentní propady v tržbách. Kromě toho se ale také obávají rušení firemních akcí a oslav.

Vedení některých zlínských základních škol umožní antigenně pozitivním žákům okamžitě absolvovat i PCR test. Podle náměstkyně primátora Kateřiny Francové z hnutí STAN dnes pilotní projekt vyzkouší celkem čtyři školy. Na PCR test museli v posledních týdnech rodiče pozitivních dětí čekat i několik dní. Do testování přímo ve škole se zapojí například Základní škola Kvítková.

Ve Valašských Kloboukách bude dnes (22. listopadu) očkovat mobilní tým. Zdravotníci z Krajské nemocnice Tomáše Bati budou očkovat nejprve klienty Domova z pečovatelskou službou. Od 13 hodin je očkování pro všechny zájemce o první, druhou nebo i třetí dávku očkování. Lidé se dopředu nemusí registrovat. Očkovat budou zdravotníci ve společenském prostoru domu s pečovatelskou službou zhruba hodinu, v případě velkého zájmu se zdrží déle. Právě oblast Valašských Klobouk a okolí je jedna z nejméně proočkovaných oblastí ve Zlínském kraji.

Do nemocnice v Uherském Hradišti dnes nastupují 4 příslušníci Armády České republiky. Zdravotníkům vojáci pomůžou v péči o pacienty s koronavirem. O pomoc armády požádali také v nemocnici v Kroměříži.

Testovat se bude i ve firmách. Testování se bude opakovat jednou za týden. To znamená, že zaměstnavatel musí mít zaměstnance otestované nejpozději do 29. listopadu.

Podniky můžou použít antigenní testy, včetně samotestovacích sad. Například v Kovárně VIVA ve Zlíně ale plánují ode dneška testovat všechny zaměstnance, i ty očkované. Firma chce navázat na systém testování z jara letošního roku

autor: Český rozhlas Zlín
Spustit audio

Související