Přísnější pravidla proti šíření koronaviru. Kde všude musíte mít respirátor?

Začíná platit přísnější vládní nařízení, podle kterého je ochrana nosu a úst povinná ve všech uzavřených prostorech – a tedy i v práci. Další vlna zpřísnění pak přijde na začátku příštího měsíce. Nošení respirátorů v zaměstnání ale má i své výjimky. Přečtěte si přehled aktuálních opatření.

Respirátor v zaměstnání

Respirátor nebo nanoroušku si můžou v práci sundat ti zaměstnanci, kteří dokážou udržet od ostatních lidí odstup alespoň jeden a půl metru. V pátek to upřesnil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch za hnutí ANO: „Jakmile se zaměstnanci budou pohybovat po prostoru, respirátor si nasadit musí. Na židli před počítačem při rozestupu to nutné není.“

Pokud má člověk kancelář sám pro sebe, respirátor mít nasazený samozřejmě taky nemusí. Výjimka se týká i lidí ve fyzicky náročných profesích. Těm může zaměstnavatel povolit práci bez ochrany dýchacích cest nebo jen s rouškou.

Všechny vnitřní prostory

Respirátory zůstávají povinné ve vnitřních prostorách, jako jsou úřady nebo obchody, a také v hromadné dopravě. Při hromadných akcích ve vnitřních prostorech budou respirátory povinné vždy bez ohledu na počet účastníků. Dosud omezení platilo pro akce od deseti osob výše.

Kde si musíte nasadit respirátor?

  • uvnitř všech budov mimo bydliště nebo v místě ubytování (například hotelový pokoj),
  • v prostředcích a na zastávkách veřejné dopravy (MHD, meziměstských autobusech a vlacích, taxislužbách),
  • při vnitřních hromadných akcích při jakémkoli počtu účastníků.

Pravidla karantény

Karanténu nařízenou po kontaktu s nakaženým člověkem je ode dneška možné zkrátit ze čtrnácti dnů na sedm. Podmínkou ale je, že bude mít daný člověk na konci karantény negativní PCR test.

Kdo covid-19 prodělal, na toho se 180 dní od data testu povinnost karantény nevztahuje. Platí to i pro osoby čtrnáct dní po druhé dávce očkování.

Jak se ocitnu v karanténě?

  • Pokud jste měli rizikový kontakt s člověkem pozitivně testovaným na covid-19.
  • Karanténu nařizuje pracovník příslušné krajské hygienické stanice či speciální trasovací callcentrum.
  • Za porušení karantény hrozí pokuta až 3 miliony Kč.

Kdy do karantény nemusíte nastoupit?

  • Pokud jste prošli očkováním proti onemocnění covid-19 a a do 14 dnů od rizikového kontaktu se u vás neprojeví žádné příznaky onemocnění.
  • Pokud nemáte příznaky onemocnění a v uplynulých 180 dnech jste měli pozitivní výsledek testu a absolvovali nařízenou izolaci.

Jak dlouho karanténa trvá, máte-li negativní test a jste bez příznaků?

  • 14 dnů od posledního kontaktu s nakaženým – pokud jste 5. až 7. den podstoupili RT-PCR test, který vyšel negativně a nemáte příznaky onemocnění.
  • 14 dní ode dne odběru pozitivního vzorku – pokud s nakaženým člověkem sdílíte domácnost a není možné nakaženého izolovat.
  • Pokud byl váš RT-PCR test na covid-19 pozitivní, onemocněli jste a musíte do izolace.

Zdroj: Covid portál

Od 1. listopadu se zkrátí doba platnosti testů na koronavirus. PCR budou platit jen tři dny a antigenní testy 24 hodin. Pojišťovny taky přestanou testy, až na výjimky, proplácet. A restaurace budou nově muset kontrolovat, jestli mají zákazníci potvrzení o bezinfekčnosti.

Kompletní přehled aktuálně platných opatření najdete na vládním informačním COVID Portálu.

autoři: Daniela Tollingerová , Jiří Chum , and | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio

Související