Přírodní koupaliště v Plzeňském kraji nabízí kvalitní vodu

22. červenec 2016

Všechna sledovaná přírodní koupaliště mohou zatím hygienici doporučit. Jedinou výjimkou je rybník Valcha na Klatovsku. Tam se už od začátku letních prázdnin nachází velké množství toxických sinic a kvalita vody je na čtvrtém stupni z pětibodové škály.

Ostatní koupaliště, která v Plzeňském kraji hygienici sledují, mají podle dostupných výsledků vodu vhodnou ke koupání. Vyplývá to z informací Krajské hygienické správy. Mírně zhoršená jakost vody, která by ale neměla způsobit zdravotní problémy, je na koupacím jezírku ve Škodalandu v Českém údolí v Plzni. Voda zde má nižší průhlednost. Oproti začátku prázdnin se zlepšila kvalita koupání na hrázi přehrady Hracholusky. Podle vodohospodářů z Povodí Vltavy je průhledná do více než třímetrové hloubky. Naopak jen asi čtyřiceticentimetrovou průhlednost má přehrada České údolí u Plzně.

Bez problémů se lidé mohou vykoupat v plzeňské bolevecké soustavě rybníků, přestože se na Boleveckém rybníku rozrůstá vodní vegetace.

Nejlepší kvalitu vody mají například koupací biotopy v Dobřanech a v Blovicích, rybník Babylon na Domažlicku, koupaliště v Kdyni, Konstantinových Lázních, Tachově, Plané či v Rokycanech.

Spustit audio