Příprava trvala osm let. Začnou se stavět protipovodňové hráze na Olšavě v Kunovicích

15. březen 2019 11:48

Povodí Moravy již zahájilo přípravné práce na výstavbu protipovodňové ochrany Kunovic na Uherskohradišťsku. Počítá se s vybudováním nových nebo navýšením současných zdí u řeky Olšavy, vzniknou také hráze.

Práce by měly začít letos v květnu a hotové by mohly být v září 2021, uvedl mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař. Náklady jsou vyčísleny na 321 milionů korun.

"Protipovodňová opatření zajistí ochranu města na průtok dvacetileté s bezpečnostní rezervou na padesátiletou povodeň a ochrání téměř 1400 obyvatel Kunovic na území pokrývajícím více než 190 hektarů. V chráněném území je elkem 400 stavebních objektů," uvedl mluvčí.

Rozlivu velké vody do městské zástavby budou bránit nové protipovodňové hráze a zdi.

"Protipovodňová opatření budou sestávat z nových betonových zdí a navýšení stávajících zdí v úseku téměř pět kilometrů. Dále dojde k vybudování zemních hrází v délce 1,3 kilometru. Součástí projektu je mimo jiné i stavba nového mostu přes Olšavu náhradou za nevyhovující most," uvedl generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Nyní se schvaluje dotace projektu, práce by měly začít bezprostředně poté. 

Příprava projektu trvala déle než osm let. Gargulák již dříve uvedl, že to bylo kvůli složitému projekčnímu řešení protipovodňových opatření v rovinatém terénu a také zdlouhavými výkupy pozemků.

autor: Český rozhlas Zlín
Spustit audio

Související