Příměstská doprava mezi Prahou a krajem se mění. Část autobusů pojede častěji, část zastávek zanikne

2. březen 2019 19:17

První březnovou neděli se v Praze a středních Čechách mění jízdní řády a ruší nebo naopak přidávají autobusové spoje Pražské integrované dopravy. Další změny čekají cestující konce března. 

Hodně posílené budou spoje například mezi pražskými Kobylisy a středočeskými Klecany. Na této trase totiž jezdí čím dál víc lidí.

V některých oblastech se zase dvě linky sloučí v jednu. To se týká třeba linky 461, která jezdí mezi Strančicemi a Velkými Popovicemi. 

Mezi Kobylisy a Klecany budou autobusy jezdit častěji ve ranních i odpoledních špičkách pracovních dnů. "Zároveň dojde k posílení i o víkendu, kdy místo dvouhodinového intervalu je nově hodinový interval. V období špiček pracovních dnů jezdí autobusy už po pěti minutách," uvedl Filip Drápal, mluvčí společnosti Ropid, která v Praze a středních Čechách integrovanou dopravu organizuje.

Změna čeká i linky 461 a 463 mezi Mirošovicemi a Kunicemi. "V tomto případě se trasy dvou linek slučují a mění se obsluha obce Dolní Lomnice, která leží mezi Velkými Popovicemi a Strančicemi. Linka 463, která do téhle obce zajížděla, se úplně ruší a místo ní bude část linky 461 navíc zajíždět do Dolní Lomnice," říká Drápal. Trasa mezi Mirošovicemi a Dolní Lomnicí, která je podle dopravce nevytížená, bude zcela zrušena. 

Podobná změna nastane i v Mělníku, kde z jedné linky vznikají dvě. Konkrétně 474, která nyní zajišťuje obsluhu jednotlivých místních městských částí. Ta bude od 3. března rozdělena ještě na linku 747. "Nově tak bude obsloužena místní část Brabčov, kam autobusy dosud nejezdily," doplňuje mluvčí Ropidu.

Linka 319, která jezdí mezi ruzyňským letištěm a Hostouní, bude nově zajíždět do zastávky Tuchoměřice-outlet. Linky 312 a 322 naopak do tohoto centra jezdit nebudou. 

Linka 448 mezi Dobřichovicemi a Mníškem pod Brdy bude jezdit častěji a nově zajíždět do místní části Lety. Posílí se hlavně v pracovní dny dopoledne a večer, lépe bude koordinována podle Drápala i o víkendu. 

Spustit audio