Příliv teplého vzduchu vyvrcholí zítra. Teplota vystoupí až nad 37 stupňů Celsia, varují meteorologové

25. červen 2019 08:50

Výstraha meteorologů s vysokým stupněm nebezpečí před vysokými teplotami je v platnosti až do čtvrtečního večera. Třicítky ale vydrží až do konce týdne.

Celý týden bude velmi teplý a přeháňky jen výjimečně. „V úterý bude jasno nebo skoro jasno, během dne místy přechodně polojasno. Nejvyšší odpolední teploty 29 až 33 stupňů,“ uvedl Miloslav Hradil z Českého hydrometeorologického ústavu v Brně. Ve středu podle něj vyvrcholí příliv velmi teplého vzduchu od jihozápadu.

Předzvěstí bude už noc na středu, kdy meteorologové očekávají teplotu i kolem dvaceti stupňů. „Přes den pak bude jasno nebo skoro jasno a teploty mohou vystoupat až k sedmatřiceti stupňům,“ upřesnil Hradil. Vzhledem k tomu, že bude panovat téměř bezvětří, pocitová teplota může být ještě vyšší.

Ve čtvrtek přejde přes naše území od severozápadu slábnoucí studená fronta.
Miloslav Hradil, meteorolog ČHMÚ Brno

Výstraha meteorologů před vysokými teplotami ve Zlínském kraji s vysokým stupněm nebezpečí skončí ve čtvrtek ve 20 hodin. „Ve čtvrtek přejde přes naše území od severozápadu slábnoucí studená fronta,“ uvedl meteorolog. Noční teploty však stále mohou být až 20 stupňů a nejvyšší denní budou jen o málo nižší než ve středu. Pohybovat by se měly v rozmezí 29 až 33 stupňů.

Bouřky a přeháňky by se měly vyskytovat jen ojediněle. Teplo však zůstane až do konce týdne, kdy by denní teplotní maxima měla zůstat kolem třiceti stupňů Celsia. Při vysokých teplotách by měli být opatrní zejména řidiči. Při první vlně veder v první polovině června policie na Zlínsku registrovala hned několik nehod, které podle mluvčí policie Moniky Kozumplíkové zavinily právě vysoké teploty.

Vysoké teploty představují vysokou zátěž pro lidský organismus, hrozí nebezpečí přehřátí a dehydratace. Doporučuje se dodržovat pitný režim, zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami. Omezit tělesnou zátěž v poledních a odpoledních hodinách. Nenechávat děti nebo i zvířata na přímém slunci, zvláště v zaparkovaných automobilech.

autor: Tomáš Patrick Hyánek
Spustit audio