Při vaření v Gurmandii zapomenete na starosti

Pečení kváskového chleba, indická či francouzská kuchyně, jehněčí, speciality z čokolády nebo studené kuchyně, korejské květinové zdobení máslovým krémem.

Všechno, co se dá v kuchyni vymyslet a hlavně naučit, najdete v kuchařském centru Gurmandie na okraji Jihlavy. Každý kurz je jiný, nejen podle toho, kdo jej vede, ale také podle toho, jaká skupina nadšenců se u vaření sejde.

Odborníci

Odborníky – šéfkuchaře a lektory zve zakladatelka Gurmandie a nadšená kuchařka Veronika Došková. „Zatím tu bývají mezi šesti až deseti účastníky spíš ženy, ale dneska to bude fifty fifty,“ směje se před začátkem kurzu francouzských specialit.

Na úvod všem vysvětluje, k čemu je takový kurz dobrý: „Nebudeme jen ochutnávat, ale zároveň se to naučíme. Někdy si do kurzu také přijdete odpočinout, běháte, makáte a na konci zjistíte, že jste zapomněli na všechny svoje starosti.“

Kapitán národního týmu

Kapitán národního týmu kuchařů Jan Horký je v Gurmandii už podruhé, ale určitě ne naposledy. Jeho menu je sice složité, ale chutě jsou vynikající.

U každého svého kroku vysvětluje, proč jej dělá a přidává drobné finty, aby se pokrm určitě podařil.

Vaření ve vakuu

Účastníkům kurzu prozrazuje výhody metody sous vide – tedy vaření ve vakuu, učí, jak vykostit rybu a nařezat z ní filátka, nebo ušlehat holandskou omáčku. Ochutnávka po každém chodu Jana Horkého vyvolává nadšení: „Chutnalo nám to moc, skvělý, vynikající!“

Veronika Došková všechno sleduje a sama se také ráda přiučí. Přestože vystudovala aplikovanou matematiku a donedávna měla úplně jinou práci, nakonec u ní vaření a láska k jídlu zvítězily: „Dva roky to trvalo, než jsme sehnali prostor, ale rekonstrukce to místo změnila, a teď se tady cítím moc dobře. Chtěla jsem, aby to bylo hravé, veselé a aby to povzbuzovalo,“ směje se Veronika.