Při návštěvě Chlumce nad Cidlinou nedopadnete jako sedláci. Není tu jen zámek Karlova koruna

5. srpen 2018 10:19

Český rozhlas Hradec Králové pravidelně mapujeme zajímavá turistická místa v Královéhradeckém kraji. Tentokrát jsme se vypravili do Chlumce nad Cidlinou. Co vám tohle krásné město na řece Cidlině může nabídnout?

Jednou ze zajímavých a často opomíjených turistických lokalit v Královéhradeckém kraji je Chlumec nad Cidlinou. Přibližně pětitisícové město na řece Cidlině ale určitě má návštěvníkům co nabídnout a ani my jsme ho nemohli při představování turistických lákadel vynechat. Chlumec nad Cidlinou totiž není jen místní proslulý zámek Karlova koruna.

Šlechtický rod Kinsky dal Borgo si váží svých předků, ale nezapomíná ani na svou budoucnost

Rodem Italka a srdcem Češka Eleonora Kinsky dal Borgo spolu se svým bratrem Franceskem přivítali na zámku Karlova Koruna u Chlumce nad Cidlinou Františka Mifka

Nebližší rozhlasová Návštěva je volným pokračováním jistého zářijového dílu, kdy jsme společně drželi palce české parajezdkyni v drezuře Nastasje Vištalové, italské klisně Latě Brandis a italské trenérce s českou modrou krví. Rodem Italka a srdcem Češka Eleonora Kinsky dal Borgo spolu se svým bratrem Franceskem nás tentokrát přivítali na zámku Karlova Koruna v Chlumci nad Cidlinou.

Pravdou ovšem je, že Karlova koruna zůstává jedním z nejnavštěvovanějších míst v Chlumci.

A podle kastelánky Marcely Zahálkové se expozice na zámku v majetku hraběte Kinského dal Borgo dál vyvíjí: „Dříve tady opravdu byl jen občas nějaký obraz a socha. Paní hraběnka dováží z Itálie, z jejich vlastního depozitu, další takové drobné věci. Ať už to jsou šaty pro hraběnku, její vějíře, cestovní truhly, mapy."

V chlumeckých zámeckých zahradách si přijdou na své i nejmenší děti.

Zámek Karlova Koruna

Ty si na pohádkové cestě mohou vysoutěžit například omalovánky, říká kastelánka Marcela Zahálková: „Je to cesta, kdy putujete zámeckým parkem a můžete po cestě navštívit 18 stanovišť. Tam jsou na cedulích různé víly a skřítkové, kteří se starají o zámecký porost."

Na místě je dobré říct, že chlumecký zámek je otevřen každý den mimo pondělí.

Na malé návštěvníky myslí také zábavní Fajnpark. Ten nabízí například simulaci chůze po Měsíci nebo sopečnou skluzavku.

Unikátní Muzeum četnictva chystá v Chlumci nad Cidlinou parta nadšených ‚archeologů profesí'

Muzeum Četnické stanice Chlumec nad Cidlinou

Dnes vás pozveme do Chlumce nad Cidlinou, kde se za pár dnů, 16. června 2018, otevře návštěvníkům Muzeum četnictva. Pozvali jsme do studia jednoho ze zakladatelů muzea a člověka, který se četnickou historií zabývá. A tím je Miloš Bernard.

A vzít s sebou děti se nemusí bát také zájemci o nové, zhruba měsíc fungující Muzeum četnictví, říká jeden z autorů expozice Miloš Bernard: „Máme i program pro děti. Ty si zkusí, jak se odebírají otisky prstů. Takže budou krásně špinavé a spokojené."

Četnické muzeum má otevřeno každou sobotu.

Další chlumecké tipy nabízí místostarosta Arnošt Vítek z KDU-ČSL: „Zajímavé je naše muzeum Loreta se sbírkami zemědělských strojů, mapující také historii města. A pak je také velmi navštěvovaným místem náš kemp s koupalištěm."

Léto, bazén, koupání (ilustrační foto)

Koupaliště se svou vodní plochou 50 krát 50 metrů je v těchto dnech asi nejlákavější chlumeckou atrakcí. Správce areálu Vladimír Roček odhaduje, že se na koupališti denně vystřídá kolem 1 200 lidí: „Jsou tam i plavecké dráhy a máme velkou skluzavku. Ta je hodně využívaná. Pro děti je k dispozici i malá skluzavka. A pak je tam i dětské hřiště."

Pro ty, kteří přijedou automobilem, se ale nabízí také alternativa v podobě řady písníků v okolí.

autoři: Milan Baják , lcz
Spustit audio

Související