Při cestě vlakem přes Otrokovice se obrňte trpělivostí – čekají vás přestupy a čekání. Opravy poruchy trakčního vedení potrvají týdny

9. červen 2022 12:09

Kvůli závadě na trakčním vedení nabírají vlaky na dvoukolejné celostátní trati 330 u Otrokovic na Zlínsku zpoždění. Tento stav může podle mluvčího Správy železnic Dušana Gavendy trvat týdny.

Pochybení nákladního dopravce, který v úterý 7. června 2022 nerespektoval návěstidlo, mělo za následek zkrat a stržení trakčního vedení a poškození zabezpečovacího zařízení na železniční trati u Otrokovic.

Hasiči podle krajské mluvčí Lucie Javoříkové na trati mezi Otrokovicemi a Tlumačovem na Zlínsku zasahovali po 17:00. "Přebírali si to drážní hasiči, je to v jejich šetření," uvedla mluvčí. Z denního hlášení hasičů o závažných požárech vyplývá, že k přetížení součástí traťového vedení vyjíždělo devět profesionálních a dobrovolných jednotek. Způsobená škoda podle hasičů přesáhla 20 milionů korun, nikdo neutrpěl zranění.

Omezení pro cestující

Kvůli této nehodě jezdily vlaky mezi stanicemi Napajedla na Zlínsku a Hulín na Kroměřížsku pouze po jedné ze dvou traťových kolejí. To zapříčinilo během úterního večera a celého středečního dne zpoždění vlaků na této trati až o desítky minut. 

Poškození se dotklo ovládání pěti přejezdů na této trati a jednoho na trati z Otrokovic směrem na Zlín. Na přejezdech není v provozu světelná signalizace. Vlaky se k těmto přejezdům přibližují maximální rychlostí 10 kilometrů za hodinu a intenzivně houkají.

Video od Zuzany Větrové (fb profil, 9. června 2022 13:50) s textem: "Pozor na žlutavských “šraňkách”!!!! (Buď tam stojíme 45 min nebo pro změnu jede vlak, aniž by spadly dolů.)"

Ve čtvrtek 9. června už vlaky začaly jezdit po obou kolejích, i tak u Otrokovic stále nabírají až hodinové zpoždění. Oprava trakčního vedení může podle mluvčího Správy železnic Dušana Gavendy trvat týdny. Cestující, kteří plánují cestu vlakem přes Otrokovice, proto musí počítat se zdržením.

Některé regionální spoje jsou zrušené úplně, některé osobní vlaky nahradily autobusy a České dráhy připravují opatření pro další dny. Aktuální informace najdete ZDE.

Čtěte také

AKTUALIZACE
10. ČERVNA 2022:

Vlaky projíždějící Otrokovicemi budou mít zpoždění celé léto, opravy zabezpečovacího zařízení potrvají až do konce srpna.

Dvoukolejná elektrizovaná celostátní trať číslo 330 propojuje Přerov s Břeclaví. Je součástí druhého koridoru. Z Přerova vede přes Hulín, Otrokovice, Staré Město na Uherskohradišťsku, Moravský Písek a Rohatec na Hodonínsku a Hodonín do Břeclavi.

autoři: Tereza Cedidlová , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související