Přesňáky Magdaleny Legáthové plné povidel s mákem si zamilujete víc než palačinky

Naučili jsme se dělat lokše, kterým se v kraji babičky Magdaleny Legáthové říká přesňáky nebo také patenty. Je to recept ze Slovácka, z Vlkoše u Kyjova. Ale zajeli jsme si pro něj do Vysokého Mýta, kde paní Legáthová bydlí.

Přesňáky

Ingredience:

450 g uvařených starých brambor

100 – 150 g hladké mouky

1 špetka soli

125 g másla (na pomaštění)

Postup:

Uvařené a oloupané brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme hladkou mouku a špetku soli. Zpracujeme hladké těsto, které by mělo být polotuhé jako na bramborové knedlíky.

Z těsta vytvoříme váleček, který nakrájíme na kousky silné asi 3 cm a vyválíme placičky tenké tak 2 mm o průměru 12 – 15 cm.

Placku dáme na sucho na rozpálenou pánev a opečeme z jedné strany dozlatova. Když se zespodu začnou dělat puchýřky, placku otočíme, propícháme bubliny, které se začnou dělat, a také opečeme do zlatova.

Poté vyndáme z pánve na talíř a pomažeme rozpuštěným máslem. Nakonec placky potřeme povidlovou náplní a posypeme mákem a zabalíme do ruličky (nebo jen přeložíme), aby se obě náplně lépe spojily.

Povidlová náplň

Ingredience:

440 g švestkových povidel

1 velký panák rumu

Postup:

Švestková povidla rozmícháme s velkým panákem rumu. Pozor, náplň se nevaří, takže dětem ředíme povidla jen vodou.

Maková náplň

Ingredience:

250 g mletého máku

5 lžic moučkového cukru

Postup:

Mletý mák smícháme s moučkovým cukrem tak, abychom rozmíchali hrudky cukru a vytvořila se jednolitá směs. 

Magdalena Legáthová

Recept na přesňáky (patenty, lokše) má po své babičce z Vlkoše u Kyjova. Odhaduje, že je přes 100 let starý. Babička je dělávala, když byly se sestrami malé. Pak je pekla maminka. Dnes se na Slovácku prodávají jako rarita.

Přivítala nás doma stylově – vlastním upečeným chlebem se solí. A pak nás pozvala na bohatý oběd. Jídelníček sestavila jako ochutnávku slováckých specialit. A tak se podávala uzená polévka s fazolemi, šumajstr – vařené kroupy, fazole se škvarky, uzeným a česnekem. A jako dezert byly moravské koláčky. Bylo to moc příjemné a chuťově bohaté setkání.

Patrik Rozehnal a Magdalena Legáthová