Přes dvacet čtyři tisíc rychle jedoucích řidičů. Vsetín instaluje další radar, tentokrát u základní školy

Zklidnění dopravy a také peníze z pokut neziskovkám přinesly radary ve Vsetíně. Radnice proto brzy instaluje měřící stanici na dalším místě.

Vsetínská radnice začne do konce roku měřit rychlost automobilů na třetím místě ve městě. Dva radary, které letos nechala naistalovat, přinesly zklidnění dopravy.

Radar bude u základní školy v Jiráskově ulici. Radar bude monitorovat oba směry, řidiči v místě totiž často překračují rychlost, což ohrožuje bezpečnost dětí.

Valmez dvacet, Vsetín devět milionů. Radary na Valašsku přinášejí peníze a snižují počty rychle jedoucích řidičů

Radar zklidnil dopravu ve Vsetíně

Pokuty za překročení povolené rychlosti vylepšují rozpočty obcí a měst o miliony korun ročně. 

Už letos v lednu začalo město měřit rychlost aut u přechodu pro chodce v Potůčkách. Za první tři týdny provozu zaplatili řidiči na pokutách z tohoto radaru milion korun. Stačilo k tomu 2600 průjezdů. Už za půl roku byl počet přestupků desetinový.

To radnici inspirovalo k instalaci další měřící stanice v Rokytnici, která funguje od června. Právě Stará Rokytnice je místo, kde sice platí rychlostní omezení pro obec, ale je to také hlavní tah na Zlín a řidiči tam rychlost překračují opravdu často.

Odbor správních agend eviduje od začátku roku v těchto dvou místech přes 24 000 přestupků za nedodržení nejvyšší povolené rychlosti. Nejčastěji překračují řidiči rychlost o 20 kilometrů za hodinu a nejvyšší rychlost, jakou tady zatím zaznamenali, byla sto třicítka v hodině.

Na pokutách město vybralo od začátku roku 14,5 milionu korun. Příjmy z pokut radnice použije na pokrytí nákladů na pořízení technologií a provozní náklady, pokuty zpracovává šest lidí. Zbylé peníze chce město použít na dotace pro neziskové organizace v sociální oblasti, sportu či kultuře.

V příštím roce by se měla začít měřit rychlost také v Jasenické ulici před základní školou Luh.

autor: Gabriela Hykl
Spustit audio

Související