Přerušovaný půst je hitem letošní zimy podobně jako otužování. Jak si nastavit režim stravování?

8. únor 2021

Podle mnohých odborníků na výživu má přerušovaný půst, stále oblíbenější trend v hubnutí, své opodstatnění. Jednak je skutečně funkční, přitom se nejedná o žádnou drastickou dietu, při které by lidé trpěli hladem a ochuzovali svůj jídelníček o důležité nutriční látky.

Výživová poradkyně Martina Jandová hovoří v naší radioporadně na téma: přerušovaný půst, krabičky do práce a snadné zdravé recepty.

Čtěte také

Přerušovaný půst omezuje čas, během kterého můžete jíst, může se tak jednat o jednoduchý způsob, jak snížit příjem kalorií. Pokud se tedy nebudete během povoleného času pro konzumaci přejídat, a naopak si odepřete jedno jídlo během dne, podaří se vám skutečně zhubnout.

Pokud konzumujete více jídla, a tedy energie, než tělo potřebuje v daném čase, samo si ukládá přebytečnou energii ve formě glykogenu v játrech na pozdější využití. Jelikož je prostor v játrech omezený, v okamžiku, kdy dojde místo, si tělo začne přebytečnou energii ukládat jako tělesný tuk.

Při běžném jídelníčku tělo tukové rezervy nevyužívá, aby doplnilo zásoby energie. Při přerušovaném půstu nedostatek jídla způsobí, že tělo začne přirozeně odbourávat tukové zásoby, přičemž svalová hmota zůstane chráněna.

Přerušovaný půst může mít i další benefity na zdraví

Při přerušovaném hladovění tělo funguje protizánětlivě, takže v této době si tělo najde slabé buňky a samo je zabije, aby se reprodukovaly nové a zdravé, zatímco za normálních okolností tělo čeká, až slabé buňky samy zahynou.

Čtěte také

Odborníci nicméně lidem kladou na srdce, že tento způsob stravování je bezpečný jen pro zdravé jedince. Pokud máte nějaké zdravotní omezení, vždy se nejprve poraďte se svým lékařem.

Jedná se zejména o lidi, kteří jsou citliví na pokles hladiny cukru v krvi. Děje se tak nejčastěji u diabetiků, lidí s poruchou příjmu potravy, těhotné, ale i kojící ženy.

1. Metoda 16/8
Povoluje jíst 8-10 hodin denně a hladovění po dobu 14-16 hodin. Je přitom jen na vás, v kolik hodin začnete jíst, a podle toho pak sníte poslední pokrm. Obecně je doporučováno, aby se ženy postily kratší dobu, tedy 14-15 hodin denně, zatímco muži mohou zkusit i delší interval 16 hodin.

2. Dieta 5:2
Další forma přerušovaného půstu zahrnuje týdenní plán, ve kterém se pět dní v týdnu stravujete zcela normálně, zatímco 2 dny v týdnu minimalizujete příjem kalorií jen na 500-600 kalorií denně.

3. 24hodinový půst 1-2krát týdně
24hodinový půst 1-2 dny v týdnu nezvládne každý. Jedná se o velmi náročnou verzi přerušovaného půstu. A je v podstatě jedno, zda svůj půst započnete po večeři jednoho dne a budete ho držet do následujícího večera, či začnete a skončíte snídaní či obědem. Konečný výsledek bude u všech možných variant stejný.

Základem zdravého hubnutí je mít všech pět po hromadě, tvrdí certifikovaný výživový poradce Martina Jandová.

4. Půst každý druhý den
Existuje hned několik různých verzí této metody. Některá z nich během půstu povoluje konzumaci cca 500 kalorií, jiné nic, což se už ale mnohým odborníkům jeví jako příliš extrémní a rozhodně není tento způsob doporučován u začátečníků.

5. Dieta válečníků
Tuto dietu popularizoval fitness expert Ori Hofmekler. Doporučuje denně sníst malé množství syrového ovoce a zeleniny a večer si dopřát jedno velké jídlo. V podstatě se tak postíte během celého dne a večer hodujete.

Martina Jandová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové se svým zdravým cukrovím

Celou radioporadnu s Martinou Jandovou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.