Přejít co nejrychleji k novému dodavateli, to je rada odborníků bývalým zákazníkům Bohemia Energy

5. listopad 2021 10:32

Byli jste zákazníky Bohemia Energy, jste nyní u dodavatele poslední instance a nevíte, co dál? Shrnuli jsme rady odborníků a nabízíme i linku pomoci.

Bývalí klienti společnosti Bohemia Energy a dalších dodavatelů, kteří ukončili činnost, by měli co nejdříve přejít z režimu dodavatele poslední instance na standardní smlouvy. Co nejrychlejší přechod k novému dodavateli doporučuje v reportáži Českého rozhlasu Zlín náměstek ministra průmyslu a obchodu pro energetiku René Neděla i předsedkyně Sdružení obrany spotřebitelů Gerta Mazalová.

Jejich rady lze shrnout do základních bodů:

  • Ukončete případné platby předchozímu dodavateli. Mnoho lidí má nastaveny na svých účtech opakované trvalé platby, je potřeba je zrušit.
  • Pokud vás ještě nekontaktoval dodavatel poslední instance, kontaktujte vy jeho.
  • Buď u dodavatele poslední instance nebo u jiného dodavatele přejděte co nejrychleji na standardní smlouvu, nejlépe na dobu určitou s fixní cenou maximálně na rok.
  • Jakéhokoli dodavatele zkuste před osobní návštěvou kontaktovat nejdříve telefonicky nebo písemně (nejlépe elektronicky).
  • Dejte si pozor na takzvané energošmejdy – neuzavírejte smlouvy po telefonu ani s lidmi, kteří vás sami osloví.

Kdo je můj dodavatel poslední instance?

V případě elektřiny pro okresy Zlín, Uherské Hradiště a Kroměříž je dodavatelem poslední instance společnost E.ON Energie. Pro okres Vsetín je to ČEZ Prodej.

V případě zemního plynu je dodavatelem poslední instance pro celý Zlínský kraj společnost Innogy Energie.

Dodavatel poslední instance má povinnost vás okamžitě informovat o zahájení dodávek elektřiny a plynu, cenách a podmínkách dodávek. Ceny elektřiny a zemního plynu u dodavatele poslední instance jsou přibližně třikrát vyšší než u vašeho původního dodavatele.

Kam pro radu?

Energetická agentura Zlínského kraje také zřídila speciální infolinku pro všechny, které postihla náhlá ztráta dodavatele energie. Těmto lidem poradí ve všední dny od 8 do 16 hodin na čísle 577 043 937. S dotazy se lidé mohou obracet na pracovníky Energetické agentury také písemně na e-mailové adrese: info@eazk.cz. Více informací na www.eazk.cz.

Rady, informace a kalkulačky cen pro klienty zkrachovalých dodavatelů připravil i Energetický regulační úřad.

autoři: Petra Kopásková , Růžena Vorlová | zdroj: Krajský úřad Zlínského kraje
Spustit audio

Související