Představitelé kraje nesouhlasí s cenou elektřiny

22. listopad 2002

Vedení Jihočeského kraje nesouhlasí s tím, že ceny elektrické energie pro jihočeské domácnosti zůstanou v příštím roce na letošní úrovni. Jihočeský hejtman Jan Zahradník se obrátil na Energetický regulační úřad s žádostí, aby své rozhodnutí o úpravách cen ještě přehodnotil. V této záležitosti již zaslal dopisy také premiérovi Vladimíru Špidlovi a místopředsedovi vlády Pavlu Rychetskému.

Elektřinu pro občany zlevní od Nového roku pět z celkem osmi distribučních společností, a to od 1,7 procenta v Praze až po 9,1 procenta na jižní Moravě. Zbývající tři rozvodné společnosti - Jihočeská energetika (JČE), Západočeská energetika a Středočeská energetická ponechají ceny pro domácnosti na letošní úrovni.

"Není podle mne přijatelné, aby občané kraje, na jehož území se nachází největší zdroj elektrické energie, měli elektřinu nejdražší. Jihočeši, kteří jsou většinou loajální k výstavbě Jaderné elektrárny Temelín, si přinejmenším zaslouží nejen technické, ale i politické zdůvodnění, proč by právě oni měli být cenově znevýhodněni," řekl pro ČTK Zahradník. Zdůraznil přitom, že nelze jako jediné vysvětlení přijmout skutečnost, že kraj má nejnižší hustotu osídlení a tudíž má dle tvrzení distributorů nejvyšší náklady na přenos energie v síti. I majoritní vlastník JČE (rakouská Energie AG a německý E.ON) by si podle něho měl uvědomit, že současný monopol jednou skončí a zákazníci si budou vybírat. "Ceny uznané Energetickým regulačním úřadem jsou maximální, což znamená, že určitý prostor pro distribuční společnost tu určitě je," dodal hejtman.

Jan Matějka z JČE uvedl, že jihočeský distributor elektřiny uzavřel smlouvy na dodávku elektrické energie pro rok 2003 se dvěma nejvýznamnějšími dodavateli, a to a.s. ČEZ a s.r.o. Entrade. Za tři čtvrtletí vytvořila JČE čistý zisk téměř 753 milionů korun, což znamená meziroční nárůst o 478 milionů.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio