Před 28 lety zemřel Karel Kryl, rodák z Kroměříže

3. březen 2022

3. března 2022 uplynulo 28  let ode dne, kdy v bavorském Mnichově zemřel Karel Kryl. Básník a písničkář se nedožil ani padesáti let.

Hlavní představitel československého protikomunistického protestsongu se narodil a první třináct let prožil v Kroměříži. Měl s ní spojené příjemné chvíle, ale i takové, které jeho duší otřásly.

Karel Kryl pochází z rodiny knihtiskařů, která vlastnila tiskárnu v Novém Jičíně a později v Kroměříži. Tato tiskárna byla v roce 1950 komunisty zlikvidována a tiskařské stroje byly před zraky Karla, jeho sourozenců a rodičů rozbity a odvezeny do šrotu.

„Někdy se tomu říká láska, jindy nenávist. Někdy se tomu říká válka, jindy vstup. Někdy se tomu říká okupace, jindy realita,“ uvedl ve svém recitálu pro norskou televizi krátce před svou emigrací do Německa v roce 1969.

Karel Kryl

Karel Kryl byl československý básník a písničkář, hlavní představitel tzv. československého protikomunistického protestsongu. Narodil se 12. dubna 1944 v Kroměříži, později se s rodinou přestěhoval do Nového Jičína, v roce 1969 emigroval do Německa. Zemřel 3. března 1994 v Mnichově v nedožitých 50 letech.
Mezi jeho nejznámější písně patří Moriture te salutant, Nevidomá dívka, Bratříčku, zavírej vrátka nebo Veličenstvo Kat.

V centru Kroměříže je stálá expozice Karla Kryla. Nahlédnout do ní můžete díky naší reportáži.

Mimo znějící hudbu Karla Kryla jsou tu verše vyryté na podlaze, místnosti věnované jednotlivým písním nebo ostnatý drát, který byl v době otevření expozice natažen místo slavnostní pásky.

autoři: Veronika Žeravová , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související