Před 25 lety skončilo Československo. Do hrozenkovské celnice hodil někdo granáty, opravila se 270 milionů a teď se v ní prodává marmeláda

3. leden 2018

Je to jeden ze symbolů rozpadu Československa. Celnice, které byly postaveny na společných hranicích, nyní slouží především k podnikání, některé jsou prázdné.

Celnice na hranicích fungovaly jen do vstupu Česka i Slovenska do Schengenského prostoru v roce 2007.

Většinu z nich stát předal nebo pronajal za symbolické částky krajům a obcím.

V případě stavby celnic nešlo ale o levnou záležitost. Vybudování té největší, ve Starém Hrozenkově, přišlo na 270 milionů korun. Dnes se v budovách na hranici prodávají bio sirupy a marmelády. A je tam také restaurace a směnárna.

Starý Hrozenkov

A právě ve Starém Hrozenkově první noc po rozdělení Československa někdo vhodil do provizorní celnice tři granáty.

Celníci přitom odcházeli ze Starého Hrozenkova hned několikrát. Poprvé, když se rozpadlo Rakousko-Uhersko. Pak po druhé světové válce a zániku samostatného Slovenský štátu. A naposledy, když obě země vstoupily do Schengenského prostoru.

Podobné je využití i dalších celnic. Také ve Strání jsou na bývalém hraničním přechodu směnárny, ve Střelné zase autoservis.

Nové využití našla i budova celníků v Javorníku na Hodonínsku. Před několika lety ji koupila obec a nechali ji zrekonstruovat. V budově vzniklo několik bytů i klubovny pro místní spolky.

Související