Před 20 lety se kunínský zámek stal majetkem obce. Začala se psát novodobá historie jedné z nejnavštěvovanějších památek

15. únor 2019

Ještě před 20 lety to byla téměř ruina a teď je to jeden z nejkrásnějších zámků nejen našeho kraje. Barokní sídlo v Kuníně na Novojičínsku v roce 1999 převzala od Vysoké školy veterinární ve špatném stavu obec a začala s opravami. Ještě předtím byl ale osud zámku dlouho velmi nejistý.

„Bylo to tady v silně zanedbaném stavu, protože zámek se začal jako kdyby rekonstruovat, ale ta stavba vlastně ustrnula po revoluci a park, ten byl tak zarostlý těmi nálety, že přes něj nebylo vůbec vidět,“ vzpomíná František Kojetínský, který byl před 20 lety starostou Kunína.

Podle dobových článků v Kunínském zpravodaji to vypadalo, že bylo složité zámek převést na obec a opravit. „Už v tom roce 1990 nebo 1991 tady jezdili rektoři na různá školení, ale pořád nechtěli ten zámek převést, počítali s rekonstrukcí,“ dodává Kojetínský s tím, že podle původních plánů tady mělo být školicí středisko pro Vysokou školu veterinární z Brna.

„Nakonec jsme je přesvědčili o tom, že by bylo jednodušší se toho zámku zbavit, ale řekli, že pro to nebudou nic dělat, že pokud si to zařídíme sami, tak budou svolní,“ říká někdejší starosta. „Rekonstrukce pak trvala, mám pocit, zhruba 4 roky, ale už je to hrozně dlouho. A stála kolem 40 nebo 50 milionů korun. Je to nádherná stavba. Hlavně i to vybavení nebo ta instalace uvnitř zámku. Je to moc pěkné a jsem na to určitě hrdý a každý Kuníňák taky,“ usmívá se.

Tak a teď už jsme na zámku s kastelánem Jaroslavem Zezulčíkem. Když vzpomenete na svoji první návštěvu, jak jste to tady vnímal? „Poprvé jsem zámek navštívil v roce 1998 a měl jsem velice stísněný pocit. Zámek připomínal cokoliv jiného než zámek. Nicméně pak ty úvahy s bývalým panem starostou Kojetínským se začaly ubírat tím směrem, že z tohoto objektu zámek bude,“ vzpomíná kastelán.

Pokoj versus toalety

„Nejtěžší bylo přesvědčit investora, tedy obec, a potom také architekty, že tento zámek bude navrácen do historické podoby. Třeba zde v tomto pokoji byly projektovány toalety pro svatební obřady. Byla asi věčná škoda tento sál skutečně zastavět toaletami. Ta úvaha byla správná, samozřejmě že vedle svatebního sálu by se měly nacházet toalety. Nakonec se řešení našlo tady vedle v chodbičce pro sloužící. Takže toalety zde máme a naštěstí tyto pokoje byly zachráněny,“ uzavírá kastelán kunínského zámku.

autor: Michal Polášek
Spustit audio

Související