Pražský půlmaraton se blíží. Pro bezpečnost jsme udělali maximum, hlásí pořadatelé

1. duben 2016

Už zítra se zaplní ulice Prahy běžci z celého světa, aby si nejen zasoutěžili, ale také se proběhli krásným městem v rámci 18. ročníku Pražského půlmaratonu. Sportovní událost takového rozsahu s sebou ale v dnešní době nese také jistá bezpečnostní rizika.

„Bezpečností situace ve světě, potažmo v Evropě, je bohužel taková, jaká je, takže je bezpečnost všech závodníků i diváků podél trati naší jednoznačnou prioritou. V rámci možností se snažíme, aby byl závod z tohoto hlediska maximálně zabezpečen,“ ubezpečuje za organizátory Jana Moberly a její kolega Tomáš Mirovský dodává, že mají z čeho vycházet.

Už před třemi lety totiž pár dní po teroristickém útoku při maratonu v Bostonu - právě oni pořádali ten méně známý v Praze. A podobná opatření chystají i pro letošní ročník Sportisimo 1/2 Maratonu Praha.

„Bezpečností opatření jsou letos nastavena ještě o něco přísněji, ale koordinuje to Policie České republiky a my po domluvě nebudeme upřesňovat, o jaká bezpečnostní opatření je jedná,“ vysvětluje Tomáš Mirovský.

Na tradiční dopravní uzavírky v ulicích centra Prahy už jsou její obyvatelé celkem zvyklí - opět budou po celé trase závodu lokality s omezením parkování, postupně během závodu přibydou také úplné uzavírky takřka dvaceti pražských ulic a křižovatek. Oproti loňsku ale trať dozná ve své první třetině drobných změn.

„Vynecháváme část, která vedla do Nuslí. Je to hlavně z důvodu bezpečnosti, protože na Albertově se potkávalo velké množství běžců,“ říká Tomáš Mirovský.

Mapu i úplný seznam omezení a uzavírek naleznete na internetových stránkách runczech.com nebo se aktuálně můžete informovat telefonicky na čísle speciální linky k tomuto účelu zřízené - stačí vytočit 800 165 102. Poslední letošní novinkou je posunutí startu závodu.

Zůstává sice na náměstí Jana Palacha, ale organizátoři se rozhodli změnit čas - místo v poledne budou totiž běžci vybíhat už v 10 hodin.

Pražský půlmaraton 2016
autoři: jbk , jkn
Spustit audio